5 smaskiga varianter på varm choklad
1. Varm choklad med nutella
Du behöver (för 4 koppar):
1 liter mjölk
2 msk nutella
2 msk kakaopulver
2 msk socker
Topping (om du vill):
minimarshmallows
krossade nötter
extra nutella
chokladflarn
Gör så här:
Värm upp mjölken i en kastrull tills det börjar ryka lite lätt. Häll i kakaopulver och socker, rör om. Häll sedan i nutellan och häll upp i fyra koppar. Toppa med valfri topping, förslagsvis minimarshmallows och extra nutella.
2. Varm choklad med kardemumma
Du behöver (för 1 kopp):
1 msk kakao av god kvalitet
2 msk ljust muscovadosocker
1/2 tsk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
Gör så här:
Blanda kakao och muscovadosocker i en stor kopp.
Stöt kardemumman i en mortel och koka upp den tillsammans med mjölken.
Slå på lite av den varma mjölken i koppen och rör om till en chokladsmet.
Häll i resten av den varma mjölken, toppa med lättvispad grädde och lite muscovadosocker.
3. Varm choklad med smore’s
Du behöver (för 2 koppar):
2 dl mjölk
1 dl vatten
1/4 dl kakao
2 msk chokladsås
2 msk socker
1 krm salt
1/2 dl marshmallows
Gör så här:
Sätt ugnen på ”grill”. Hur varmt du ska ha beror på vilken ugn du har, testa dig fram och börja vid 125 grader. Blanda mjölk och vatten i en kastrull och värm upp vätskan på medelhög värme i ett par minuter. Häll sedan i kakao, socker och salt och vispa lätt. När allt är blandat häller du i vätskan i två ugnssäkra koppar. Fyll upp med marshmallows i båda och ställ dessa på ett galler i ugnen. Håll koll så att marshmallowsen får en gyllenbrun färg, då är det dags att ta ut kopparna (obs: använd en grytlapp!). Häll över chokladsås och servera genast.
4. Varm choklad med havssalt
Du behöver (för 2 koppar):
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
100 g hackad mörk choklad (70 %)
1 msk socker
1 krm havssalt
1 äggula
Gör så här:
Häll mjölk, grädde och choklad i en kastrull ihop med socker och salt. Värm upp på medelhög värme tills chokladen är smält. Smaka av om du eventuellt vill ha en mer salt smak, tillsätt i så fall mer. Ta bort kastrullen från pannan och ha i äggulan. Vispa upp till en krämig smet. Sila chokladdrycken och häll sedan upp i två koppar.
5. Varm choklad med bourbon
Du behöver (för 2 koppar):
4 dl mjölk
50 gram hackad mörk choklad (70 %)
1 krm vaniljpulver
1,5 msk bourbon
0,5 dl grädde
ev. 0,5-1 tsk socker
Gör så här:
Häll mjölk, vaniljpulver och mörk choklad i en kastrull och värm upp på medelhög värme tills chokladen har smält. Rör om under tiden. Häll därefter i whiskyn och rör om. Häll i 0,5 tsk socker om du önskar en sötare smak. Häll upp i två koppar och toppa med vispad grädde och pudrad kakao.