5 tips för att grilla miljövänligt i sommar
1. Använd kolgrill – men aldrig engångsgrill
Välj gärna en kolgrill framför en gasolgrill. Gasol är en fossil petroleumprodukt och utsläppen innehåller koldioxid som påverkar klimatet negativt. En engångsgrill är det sämsta alternativet. De innehåller den fossila produkten paraffin, men den största miljöboven är aluminiumformen som kräver massor av energi vid tillverkningen.
2. Välj miljömärkt kol
Naturskyddsföreningens har utökat sin miljömärkning ”Bra Miljöval” så att den nu finns även för grillkol. Mycket kol kommer från ohållbar eller illegal skogsavverkning och kan innehålla skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller. Grillkol med miljömärkningen gör inte det. Här kan du läsa mer om vad den innebär.
3. Använd inte tändvätska
Använd inte tändvätska eftersom den görs av den fossila oljeprodukten paraffin som inte bara är ett miljögift, utan även bidrar till onödiga koldioxidutsläpp när den förbränns. Använd i stället tändpapper och en eltändare.
4. Källsortera kolet
Använd en enkel stålborste när du gör rent så undviker du onödiga kemikalier som är skadliga för miljön. Kolet källsorterar du som brännbart.
5. Välj rätt råvaror
Kyckling, fisk och grönsaker är bättre än rött kött ur miljösynpunkt. Om du dessutom väljer ekologisk och KRAV-märkt kött och kyckling samt grönsaker som är i säsong gör du inte bara miljön en tjänst, du får även en godare måltid.
Listan är framtagen av Reko som är ett småskaligt nätverk av ekologiska kycklinguppfödare.