Så grillar du som ett proffs – 5 tips
Vi älskar att grilla i Sverige, det krävs egentligen inte särskilt många plusgrader för att vi ska plocka fram grillen och lägga maten på gallret. En ny Sifo-undersökning på uppdrag av Hello Fresh visar att var tredje svensk grillar minst en gång i veckan på sommaren, ändå skulle sju av tio vilja vara bättre på något moment vid grillen. De vanligaste förbättringsområdena är:
- Tillaga maten till perfektion
- Få alla komponenter färdiga samtidigt
- Vänta tills grillen får bra glöd
- Våga testa nya recept
- Undvika bränd mat
– En bra grillare ser också till att grilla rätt mängd mat för att undvika matsvinn. Som en tumregel kan du tänka att en portion mat bör vara mellan 400 och 700 gram totalt. Sedan beror det på vilken sorts mat som serveras som avgör hur stor del som bör vara kött. Det räcker till exempel ofta med 150 gram kött om du serverar sallad och potatis vid sidan av, säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh.
För att hjälpa svenskarna med dessa områden delar hon här med sig av sina bästa råd.
Fem tips för en lyckad grillning
1. Grilla till perfektion
Nyckeln till en perfekt tillagning är planering. Eftersom olika typer av kött och grönsaker kräver olika typer av tillvägagångssätt är det bra att undersöka innan vilken grillteknik du ska använda dig av, hur varm grillen behöver vara och vilken temperatur köttet ska ha när det är perfekt. Var inte rädd för att använda en termometer för att få till den perfekta stekgraden.
2. Få klart maten samtidigt
Grönsaker behöver ofta längre grilltid än kött. Lägg därför på grönsakerna ca 10 minuter innan köttet. Grillar du däremot kyckling ska du lägga på det först och sedan grönsakerna. Grillar du istället mer späda grönsaker som tomat eller champinjon, ska du lägga på dem efter köttet.
3. Tålamod och bra glöd
Det är inte förrän kolen eller briketterna glöder och är täckta av en ljusgrå aska som det är dags att börja grilla. Starta med elden och förbered maten därefter för att maximera tiden. Det krävs en gnutta tålamod!
4. Undvik bränd mat – rengör grillen
Se till att grillen är rengjord innan du börjar grilla och undvik en temperatur över 200 grader. En riktlinje för att undvika att bränna maten är att hålla en temperatur mellan 150-200 grader.
5. Tänk på portionsstorlek - undvik matsvinn
En bra riktlinje för en portion mat är att den ska väga mellan 400 och 700 gram. Vad för typ av mat du serverar avgör hur stor del som bör vara kött. Ofta räcker det med 150 gram kött om du serverar sallad och potatis vid sidan av.
Testa något nytt på grillen
Letar du efter inspiration till våren och sommarens grillmiddagar? Varje vecka under perioden v.25 till v.31 erbjuder HelloFresh recept anpassade för att grilla. Samla vänner och familj och upptäck allt från marinerad rumpstek med bakade rosmarinspommes och haricots verts till stekt lax med honung- och senapsdressing och panzanellasallad med spröd bacon.
Spana även in fem riktigt goda recept att lägga på grillen i sommar!