5 trendiga grillrecept för årets alla utekvällar
En av årets stora trender är att lägg förrätten på grillen så varför inte testa en grillad bruschetta? Grönsaker har vi grillat länge men nu skruvar vi upp det till nästa nivå och låter dem vara huvudrätten, passar utmärkt att servera med en krämig parmesandipp. Även lite finare fisk vågar vi lägga på grillen i år, som marulk. Till den äter vi såklart grillat flatbröd och en grillad mojo rojo-sås!
Grillad bruschetta
Favorit-förrätt även på grillen.
2 portioner
Du behöver:
4 plommontomater
2 tsk olivolja
1 tsk vit balsamvinäger
Salt och nymalen svartpeppar
2 skivor bröd
1 vitlöksklyfta
2 skivor lufttorkad skinka
1 näve färsk basilika
Gör så här:
- Skölj och halvera tomaterna. Ta bort kärnorna, spara till annat, och skär tomatköttet i tärningar.
- Vänd ihop tomat, olja och balsamico, smaka av med salt och peppar. Rosta bröden på grillen.
- Gnid sedan in bröden med en snittad vitlöksklyfta och fördela tomatblandningen ovanpå. Droppa över lite extra olivolja och toppa varje bröd med tomatröra, skinka och färsk basilika.
Grillade grönsaker med parmesandipp
Servera med en krämig parmesandipp och lite extra parmesan.
4 portioner
Du behöver:
10 morötter
3 paprikor
2 zucchini
2 knippe grön sparris
6 portabellosvampar
Dressing:
4 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 msk flytande honung
½ citron, saft + rivet skal
3 vitlöksklyftor
Salt och nymalen svartpeppar
Parmesandipp:
75 g parmesan
2 dl crème fraiche
½ tsk nymalen svartpeppar
Till servering:
50 g parmesan
1 knippe slätbladig persilja
Gör så här:
- Finriv parmesanen och blanda med crème fraiche. Smaka av med peppar. Kyl minst 30 minuter.
- Halvera morötter och paprika på längden och skär zucchinin i cirka ½ cm tjocka skivor på längden. Knäck den nedre, träiga änden av sparrisen.
- Pensla alla grönsaker med en blandning av olja, balsamvinäger, honung, citronsaft, pressad vitlök, salt och peppar. Grilla eller stek dem tills de är mjuka.
- Servera grönsakerna med parmesankräm, extra hyvlad parmesan och persilja.
Grillad marulk med grillat flatbröd samt grillad mojo rojo-sås
Receptet ger 8 naanbröd, spara till frukosten!
4 portioner
Du behöver:
300 g MSC-certifierad marulkfilé
Salt och peppar
Olivolja
Mojo rojo:
2 röda spetspaprikor
1 skiva lantbröd
1 vitlöksklyfta
1 ½ dl majonnäs
1 msk olivolja
½ citron, pressad saft
1 tsk sambal oelek
Flatbröd:
20 g jäst
1 ¼ dl fingervarmt vatten
1 msk socker
1 tsk salt
1 dl grekisk yoghurt
325 g (ca 5 ½ dl) vetemjöl
Till servering:
1 liten rödlök
2 nävar gröna blad
Gör så här:
- Smula ner jästen i en skål. Häll vatten och socker i skålen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, yoghurt och vetemjöl och knåda ihop degen tills den är smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i cirka 1 timme, till dubbel storlek. Stjälp ut degen på ett mjölat bord, dela i 8 bitar och kavla ut dem till platta bröd.
- Hetta upp en gjutjärnspanna eller pizzasten på grillen tills den är väl uppvärmd. Stek flatbröden 1 i taget i 1–2 minuter på varje sida, tills de bubblar och är gyllene. Fortsätt tills allt bröd är gräddat.
- Mojo rojo: Dela paprikorna, ta ut kärnhuset. Grilla paprikahalvorna med skinnsidan nedåt på grillen tills skalet är svart och paprikorna mjuka. Grilla brödskivan samtidigt. Lägg paprikorna i plastpåse i 10 minuter, dra sedan bort skalet, skär i bitar.
- Mixa bröd, paprika, skalad vitlök, majonnäs, olja och citronsaft. Smaka av med sambal oelek och salt.
- Marulkspett: Trä marulkfiléerna på spett. Krydda med salt och peppar och pensla dem med olja. Grilla några minuter på varje sida på hög värme.
- Skär rödlök i mycket tunna skivor. Bred mojo rojo på flatbröden, lägg på fiskspetten, toppa med rödlök och sallad och servera genast.
Grillade kalvkotletter med färskpotatissallad
Lyxig potatisallad som pimpas med röda vinbär.
4 portioner
Du behöver:
4 kalvkotletter
Olivolja
Salt och peppar
Potatissallad:
1 kg kall kokt färskpotatis
1 gurka
1 huvudsallad
100 g blandad sallad
1 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
1 tsk socker
125 g röda vinbär, frysta eller färska
Gör så här:
- Krydda kotletterna med salt och peppar och grilla köttet på varje sida i några minuter.
- Potatissallad: Skär potatis och gurka i bitar. Skölj salladen.
- Vispa grädde med citronsaft och socker med en gaffel tills det tjocknar lätt.
- Vänd dressingen med potatis, gurka, sallad och vinbär precis innan servering.
Grillad pizza med rökt ost
Pizza blir oemotståndligt god på grillen.
4 portioner
Du behöver:
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
550 g (ca 9 ¼ dl) pizzamjöl, t ex Tipo 00
Tomatsås:
1 vitlöksklyfta
1 burk inlagda tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk olivolja
1 tsk balsamico
1 tsk torkad oregano
1 tsk socker
salt och nymalen svartpeppar
Topping:
2 färska mozzarellabollar
150 g skogschampinjoner
6 cocktailtomater
2 dl riven rökt ost
150 g rökt skinka
75 g pepperoni
1 knippe färsk basilika
Gör så här:
- Rör ut jäst i ljummet vatten. Tillsätt salt, olja och mjöl lite i taget. Knåda degen väl, dela den i 4 bollar och lägg dem i en liten bakform. Täck degen med plastfolie och låt den jäsa över natten i kylen.
- Tomatsås: Skala och hacka vitlöken. Häll upp tomater, vitlök, olja, balsamico och oregano i en kastrull och låt puttra tills såsen är tjock, hacka eller klipp upp tomaterna i kastrullen under tiden. Smaka av tomatsåsen med socker, salt och peppar.
- Tänd grillen och låt en pizzasten bli riktigt varm där.
- Låt mozzarellan rinna av. Putsa svampen och skär i skivor. Skölj tomaterna och skär i skivor.
- Kavla ut degbollarna till fyra runda pizzabottnar.
- Bred ut tomatsåsen ovanpå pizzabottnarna. Toppa med skivad mozzarella, riven rökt ost, skinka, pepperoni, svamp och tomater. Grädda pizzorna på grillen under lock, en i taget, tills osten smält och botten är knaprig och fint gyllene i kanten.
- Garnera pizzorna med plockad basilika och servera dem rykande varma och nygräddade.
Foto: Betina Hastoft