5 vintriga drycker – med eller utan alkohol
Klassisk eggnog
Fluffig, amerikansk klassiker.
6 glas
Du behöver:
4 äggulor
1 dl lönnsirap
3 ½ dl standardmjölk
2 ½ dl vispgrädde
2 ¼ dl bourbon
4 äggvitor
Gör så här:
- Vispa äggulorna och ½ dl lönnsirap vitt och luftigt med elvisp. Rör försiktigt ner mjölk, grädde och bourbon. Ställ åt sidan.
- Vispa äggvitorna styva i en annan skål. Vispa ner resterande lönnsirap, vänd sedan ner vitorna i ägguleblandningen med luftiga tag. Häll upp i glas och servera direkt.
Varm cider
Krydda med nejlika, stjärnanis, kanel, vanilj och lite muskot.
6 glas
Du behöver:
1 ½ liter äppelcider av god kvalitet
6 hela nejlikor
2 stjärnanis
2 kanelstänger
3 msk brun farin
Lite riven muskotnöt
1 vaniljstång
Gör så här:
- Häll cidern i en stor kastrull och tillsätt nejlikor, stjärnanis, kanelstång och brun farin. Riv några tag på muskotnöten.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Rör ner både frön och stång i kastrullen. Värm upp långsamt under omrörning tills sockret är upplöst och cidern ryker men inte kokar.
- Sila eventuellt och häll upp i glas.
Vin chaud med cognac och kanel
Vin chaud betyder varmt vin på franska. Här sötat med socker, kryddat och spetsat med konjak.
6 glas
Du behöver:
1 flaska fruktigt rödvin
10 cm skal från ekologisk apelsin
4 små kanelstänger
4 msk rörsocker
2 kardemummakapslar
5 hela nejlikor
6 msk cognac
Gör så här:
- Häll rödvinet i en kastrull och tillsätt allt utom cognacen. Värm långsamt upp under omrörning tills vinet sjuder men inte kokar. Sockret ska hinna lösas upp.
- Sila eventuellt bort kryddorna. Fördela cognac i 6 glas. Häll rödvinsblandningen över.
Kryddig lumumba med rom och chili
Varm choklad för vuxna!
6 glas
Du behöver:
1 liter standardmjölk
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, 70%
50 g rörsocker
Chilipulver av torkad chili
1 ¼ dl mörk rom
Gör så här:
- Värm upp mjölk och grädde i en kastrull tills det sjuder.
- Finhacka chokladen. Rör ner choklad och socker i kastrullen, rör tills chokladen smält. Tillsätt chili efter smak.
- Ta av från värmen. Tillsätt rom och servera direkt.
Tranbärsdrink med apelsin
Alkoholfritt alternativ med frisk smak.
6 glas
Du behöver:
1 ½ liter tranbärsjuice
1 ekologisk apelsin
6 hela nejlikor
2 kanelstänger
2 tsk rörsocker
Ev frysta tranbär
Gör så här:
- Häll tranbärsjuicen i en kastrull.
- Skär det yttersta skalet av apelsinen i strimlor, undvik den vita hinnan. Pressa saften ur apelsinen. Häll apelsinskal och -saft i kastrullen ihop med nejlikor, kanelstänger och rörsocker.
- Värm långsamt upp tills drycken nästan kokar.
- Servera varm i glas, eventuellt med ett par frysta tranbär i varje.
Foto: Line Falck Christiansen