6 drycker som sätter guldkant på påsken
1. Älskad klassiker
Gammal Norrlands, Sverige (262) 246 kr, EKO.
Akvavit ska domineras av kryddning med antingen dill eller kummin. Smaksätts spriten på annat sätt benämns den som ett kryddat brännvin. Vi kan också använda den övergripande termen snaps. Gammal Norrlands är en klassisk akvavit som ibland kommer i skymundan för sin kumminkryddade kompis OP Andersson. Smaken bjuder på kummin, fänkål, dillfrö, en skvätt sherry och passar utmärkt till löksillen! Vill du jämföra finns de båda i små flaskor i förpackningen Svenska nubbar.
2. Kryddigt till sillen
Norrtälje Bränneri Snaps Havtorn & örter, Sverige, Norrtälje (32011) 230 kr, LS & BS, EKO.
Norrtälje destilleri är ett familjeföretag som grundades 2001 men gården har funnits i familjens ägo i generationer. Detta är ett kryddat brännvin då det är smaksatt med annat än kummin eller dill. Här slår istället dofter av havtorn, örter med inslag av kanel, kardemumma och apelsin mot dig. Drick den gärna till matjessill.
3. Syrligt & bärigt
Nya Carnegiebryggeriet Halo Sour, Sverige, Stockholm (31217) 29.90 kr.
Här har vi en ljus, frisk och syrlig öl smaksatt med hallon. Syran är så frisk att du kombinerar den med mat så som när du matchar med ett vin. Drick gärna till fiskrätter och krämiga feta rätter som exempelvis smörgåstårta.
4. Bästa buffé-ölen
Stigbergets Big Bourbon Barrel Aged Stout, 2021, Sverige, Göteborg (38629) 71.20 kr, BS.
Här kommer ytterligare ett öltips! Men nu är det något helt annat vi har i glaset. Stout är en öl med mörk färg och stor doft av rostat kaffe och tobak. I detta fall är ölen söt och har lagrats på bourbonfat vilket ger en ton av vanilj och karamell. Ölen är otroligt matvänlig och passar till allt från ostron, sill och köttbullar till chokladdesserter. Drycker som passar till mycket ställer vi med glädje frampå det brokiga påskbordet.
5. Till vårens första grill
Brunello di Montalcino Pianrosso Ciacci Piccolomini 2018, Italien, Toscana (92064) 551 kr, TS.
Är Brunello di Montalcino nästa vinstil att skjuta i höjden så att vi om ett par år knappt har råd att titta på den?Vem vet, så passa på! Området här har ett varmare klimat än dess mer kända granne Chianti vilket ger viner som är snäppet fylligare. Med ett lagringskrav på minimum fem år, där två måste vara på fat, får vi en härlig mognad i vinerna. Smak av läder, kanel och nötter blandas med mogna, nästan torkade körsbär. Njut av detta till kraftiga kötträtter. Kan det vara dags att tända grillen?
6. Läckert till lammet
Roda I 2018, Spanien, Rioja (94342) 491 kr, TS.
En klassisk kombination är lamm och Rioja men i påsk vill jag att ni testar lammet med en Rioja i en modern tappning. Lagringstiden är ofta betydligt kortare och man jobbar med franska små fat istället för amerikanska fat. Det ger ett vin med djupare färg, koncentrerad kropp och fullt av mörk frukt. Roda är en historisk producent då de var en av de första som började med den moderna Riojan.