Det här dricker vi på kräftskivan – 6 tips från sommelieren
1. Förläng sommaren
La Spinetta Il Rosé di Casanova 2023, Italien, Toscana (90076) 169 kr, EKO, TS.
Frukt är temat till kräftorna då de ofta får en svag sötma av den kokta lagen, vilket utmärkt möts upp av drycker med mycket fruktkaraktär. Vad passar då bättre att plocka fram än ett rosévin som samtidigt hjälper oss att förlänga sommaren? Vinet kommer från Toscana och görs på landets mest odlade blå druvsort, sangiovese. Även om vi är mer vana att se druvan stoltsera i de ikoniska Chianti- och Brunellovinerna visar producenten Spinetta att den levererar även i rosa format.
2. Mångsidig favorit
Georg Breuer Riesling Sauvage 2023, Tyskland, Rheingau (5899) 149 kr.
Hos Georg Breuer i Rheingau, Tyskland, hittar vi inte mindre än två duktiga svenska vinmakare. En producent som jobbar med precision och med riesling, en druva som passar till så många tillfällen och till så många olika maträtter. Även till kräftskivan är vinet en hjälte och matchar såväl kräfta, ost och aioli som paj.
3. Öl med tysk inspiration
Unibärsum Callisto, Sverige, Stockholm (39777) 29:20 kr, Lokalt & Småskaligt, BS.
Kölsch är en typ av ale men som görs i en lättare ljus stil, så när du snabbt slänger ett öga på den drar tankarna snarare mot lager. Smaken är dock snäppet fylligare och mer fruktdriven. För att få heta Kölsch ska denna öl komma just från området Köln i västra Tyskland, men det skapas liknande öl över hela världen i så kallad kölschstil. Här ett är ett praktexempel från Stockholm.
4. Lokal pors-pärla
Qvänum Porsbrännvin, Sverige, Vara (36224) 200 kr/350 ml, EKO, Lokalt & Småskaligt, BS.
Porsbrännvin är en favorit hos mig till så väl skaldjur som till sill, men en snaps som verkar vara på väg ur tiden då den är otroligt svår att få tag på. Här hittade jag dock en pärla i det lokala sortimentet, så för oss som inte bor i närheten beställs den lätt via Systembolagets hemsida.
5. Kryddig drink till kräftorna
Aperò Bianco, Italien (54066) 258 kr, BS.
Vermouth är ett kryddat starkvin som smaksätts med örter, där malört ska vara framträdande. En historisk metod som använts i flera hundra år och de två stora produktionsländerna är Italien, där de ofta är sötare som i detta fall, och Frankrike där de vanligtvis görs i en torrare stil. Vermouth dricks i drinkar eller som aperitif före maten, men i år vill jag att ni provar den till kräftorna. Avnjut gärna på is med en pressad lime för att höja fräschören lite extra.
6. Perfekt till ostpajen
Skepparp Flaskjäst Cider, Sverige (1841) 90:10 kr.
Skepparp är en vingård belägen på Österlen som inte bara odlar druvor utan även har äppelodlingar och skapar cider. Torr cider är en dryck som lätt glöms bort men som är så trevlig att dricka tillsammans med en massa svårkombinerad mat. Genom att plocka fram cidern till ostbrickan får du en upplevelse du sent kommer att glömma, och i dessa tider är tipset att sippa på den till västerbottenspajen.