6 goda och enkla snacks och tilltugg
1. Nachos med het salsa
Häll en burk krossade tomater i en sil och skaka tills tomatsaften runnit bort. Häll krosset i en skål och tillsätt 2 msk hackad inlagd jalapeno på burk, och saft från 1 lime. Blanda i 1/2 fin- hackad rödlök och en nypa färsk koriander. Sprid ut nachochips i ett lager på botten av en ugnsform. Täck med en mix av riven stark cheddar och mozzarella. Ugnsbaka tills osten har smält. Skeda över salsan, klicka över gräddfil och om du vill, lite extra jalapeno.
2. Krispiga tortillas med bön- och fetaostdipp
Sätt ugnen på 180°. Blanda 2 msk olivolja med 1 msk paprikapulver. Pensla blandningen över 8 vetetortillas och trava dem på varandra. Skär dem i trekanter och sprid ut på en bakpappersklädd plåt, grädda i 6–7 minuter tills de blir krispiga.
Skölj 400 g cannellibönor och låt rinna av. Häll i en matberedare tillsammans med 200 g fetaost, 1 msk saft från citron, 1 pressad vitlöksklyfta och 3 msk hackad dill, mynta eller gräslök (eller 1 msk av varje).
3. Rökiga sötpotatisklyftor
Sätt ugnen på 200°. Skär 4 skrubbade sötpotatisar, med skalet kvar, i tunna skivor. Vänd runt i olivolja och rosta i ugnen i 30 minuter eller tills de är krispiga som chips. Blanda 3 tsk flingsalt med 3 tsk rökt paprikapulver och strö över. Servera med ketchup, extrakryddad med salt och svartpeppar.
4. Popcornrutor
Lägg 300 g marshmallows i en teflonkastrull och låt smälta, rör om konstant. Rör ner 140 g poppade popcorn och 200 g hackade pretzels eller salta pinnar. Häll upp i en 25 X 33 cm bakpappersklädd form och låt svalna. Skär i fyrkanter och servera.
5. Söta och kryddstarka nötter
Blanda ihop 1 msk mörkt muskovadosocker, 1 tsk havssalt, 1 tsk timjan, 1 tsk chilipulver tillsammans med 25 g smält smör. Sprid ut en stor påse med osaltade blandade nötter över en bakplåt och låt stå i ugnen i 5–10 min på 180° tills de fått en gyllene färg. Blanda nötterna med kryddblandningen och åt svalna tills mixen stelnat som ett skal kring nötterna.
6. Kryddiga frön
Sätt ugnen på 150°. Vispa ihop äggvita, tillsätt 2 msk kinesisk five spice-krydda och 1/2 tsk salt. Tillsätt 85 g solrosfrön och 85 g pumpafrön och rör om. Sprid ut på en bakpappersklädd plåt och grädda i 12 minuter. Låt svalna och lägg upp i skålar.