6 lyxiga och supergoda tilltugg
1. Ostbitar med syltad rabarber
6 portioner
Du behöver:
2 skivor rågbröd
50 g smör
150 g blåmögelost
Syltad rabarber
6 stjälkar rabarber
1 vaniljstång
1 dl vatten
1 dl strösocker
Garnering:
Ätbara blad
Gör så här:
- Ansa rabarbern och skär den i skivor.
- Snitta upp och skrapa fröna ur vaniljstången.
- Koka upp vatten och socker med vaniljfrön och -stång.
- Rör om och låt koka tills sockret lösts upp.
- Tillsätt skivad rabarber, ge allt ett snabbt uppkok och låt allt sedan svalna i kastrullen.
- Skär brödet i mindre fyrkanter och stek i smör i en stekpanna.
- Skär osten i små bitar och fördela på de ljumma bröden.
- Servera med en klick syltad rabarber på varje liten ostbit.
- Garnera gärna med trädgårdssyra eller andra vackra ätbara blad.
2. Baconkroketter med dragondressing
6 portioner
Baconkroketter:
50 g bacon
1 klyfta vitlök
1 gul lök
400 g fläsk- eller kalvfärs
1 tsk riven muskot
1 dl vetemjöl
2 dl lättmjölk
2 ägg
Panering:
2 ägg
2 msk lättmjölk
100 g panko
Olja till stekning
Dressing:
3 dl lätt crème fraiche
2 msk dragonvinäger eller vitvinsvinäger
1 dl fransk senap
1 knippe färsk dragon, hackad
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Skär baconet i mindre bitar och stek i en stekpanna utan att det blir krispigt.
- Finhacka vitlök och lök och stek ihop med bacon i 4 minuter.
- Tillsätt färsen, muskot, salt och peppar och stek tills färsen tar lite färg.
- Mät upp mjöl, mjölk och ägg i en bunke, rör samman och tillsätt färs- och baconfräset från pannan.
- Rör ihop till en fast massa och låt sedan stå kallt i 1 timme.
- Vispa upp ägg och mjölk i en liten skål eller djup tallrik.
- Mät upp panko i en annan tallrik.
- Forma färsen till avlånga små korvar.
- Doppa dem i äggblandningen och rulla sedan i panko.
- Stek kroketterna gyllene på alla sidor i olja i en stekpanna.
- Rör ihop crème fraiche, vinäger, senap, hackad dragon, salt och peppar till en dressing och servera till de spröda kroketterna.
3. Potatisplock med kaviar
6 portioner
Du behöver:
700 g färskpotatis
1 tsk salt
200 g kaviar på tub
2 dl majonnäs
1 tsk svartpeppar
Ev 1 tsk havssalt
Garnering:
Finhackad gräslök
2 msk olivolja
Gör så här:
- Koka potatisen i lättsaltat vatten, ca 12 minuter.
- Slå av vattnet och låt potatisen vila under lock i 5 minuter.
- Rör ihop kaviar med majonnäs och smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
- Fyll en spritspåse med röran.
- Hacka gräslöken fint.
- Vänd potatisarna i lite olja och rulla dem sedan i hackad gräslök.
- Spritsa på en liten klick kaviarmajonnäs på varje potatis, stick ner en tandpetare i varje potatis och servera.
4. Honungsmarinerade fläskspett
6 portioner
Du behöver:
500 g fläsksida
50 g blomkål
Marinad:
1 dl soja
1 dl honung
3 msk rapsolja
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 190°.
- Skär köttet i tärningar om 4 x 4 cm.
- Rör ihop soja, honung och rapsolja, krydda med salt och peppar.
- Ställ undan en del av marinaden. Lägg köttet i marinad, låt det gärna ligga och dra en stund.
- Fördela köttbitarna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
- Baka i ugnen i 20 minuter eller tills köttet är mört och genomstekt.
- Trä upp köttbitarna på spett.
- Skölj blomkålen och skär den i tunna skivor på en mandolin.
- Trä upp blomkål på spetten och droppa lite av den sparade marinaden över före servering.
5. Snabbgravad lax med sesam och dill
6 portioner
Du behöver:
300 g laxsida, upptinad
2 msk havssalt
2 msk rörsocker
Till servering:
2 rädisor
1 msk svart sesamfrö
2 stjälkar färsk dill
Gör så här:
- Skär skinnet från laxen.
- Blanda salt och socker och gnid in köttet.
- Täck med plastfolie eller lägg i en fryspåse och låt stå kallt i kylskåp i minst 12 timmar.
- Ansa och skölj rädisorna.
- Skär i papperstunna skivor, använd gärna en mandolin.
- Lägg skivorna i kallt vatten i minst 1 timme så drar de ihop sig fint och blir krispiga.
- Skär laxen i 4 x 4 cm bitar.
- Strö sesamfrön över och servera med skivad rädisa och små dillvippor.
6. Gurkbitar med stenbitsrom och purjopulver
6 portioner
Du behöver:
1/2 purjolök
1 gurka
200 g stenbitsrom
Salt och svartpeppar
Garnering:
1 förpackning krasse
Gör så här:
- Värm ugnen till 220°.
- Skölj och skär purjolöken i mindre bitar.
- Torka bitarna torra och fördela dem över en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
- Baka i ugnen i 20–25 minuter tills purjobitarna blivit helt svarta.
- Låt svalna och mixa i matberedare med kniv till ett svart, fint pulver.
- Skala gurkan och skär i 1 cm tjocka bitar.
- Gröp ur en del av kärnhuset i mitten av varje gurkbit.
- Krydda rommen med salt och peppar och fördela i fördjupningarna i gurkbitarna.
- Strö lite purjopulver över och garnera med krasse.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: