Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

6 lyxiga och supergoda tilltugg

21 mar, 2020
AvRedaktionen
Recept på tilltugg och snacks till festen
Lyxa till det med tilltugg utöver det vanliga! Vad sägs om snabbgravad lax eller potatisplock med kaviar?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Ostbitar med syltad rabarber

6 portioner

Du behöver:

2 skivor rågbröd

50 g smör

150 g blåmögelost

Syltad rabarber

6 stjälkar rabarber

1 vaniljstång

1 dl vatten

1 dl strösocker

Garnering:

Ätbara blad

Gör så här:

  1. Ansa rabarbern och skär den i skivor.
  2. Snitta upp och skrapa fröna ur vaniljstången.
  3. Koka upp vatten och socker med vaniljfrön och -stång.
  4. Rör om och låt koka tills sockret lösts upp.
  5. Tillsätt skivad rabarber, ge allt ett snabbt uppkok och låt allt sedan svalna i kastrullen.
  6. Skär brödet i mindre fyrkanter och stek i smör i en stekpanna.
  7. Skär osten i små bitar och fördela på de ljumma bröden.
  8. Servera med en klick syltad rabarber på varje liten ostbit.
  9. Garnera gärna med trädgårdssyra eller andra vackra ätbara blad.
Ostbitar med syltad rabarber och baconkroketter med dragondressing.

2. Baconkroketter med dragondressing

6 portioner

Baconkroketter:

50 g bacon

1 klyfta vitlök

1 gul lök

400 g fläsk- eller kalvfärs

1 tsk riven muskot

1 dl vetemjöl

2 dl lättmjölk

2 ägg

Panering:

2 ägg

2 msk lättmjölk

100 g panko

Olja till stekning

Dressing:

3 dl lätt crème fraiche

Annons

2 msk dragonvinäger eller vitvinsvinäger

1 dl fransk senap

1 knippe färsk dragon, hackad

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär baconet i mindre bitar och stek i en stekpanna utan att det blir krispigt.
  2. Finhacka vitlök och lök och stek ihop med bacon i 4 minuter.
  3. Tillsätt färsen, muskot, salt och peppar och stek tills färsen tar lite färg.
  4. Mät upp mjöl, mjölk och ägg i en bunke, rör samman och tillsätt färs- och baconfräset från pannan.
  5. Rör ihop till en fast massa och låt sedan stå kallt i 1 timme.
  6. Vispa upp ägg och mjölk i en liten skål eller djup tallrik.
  7. Mät upp panko i en annan tallrik.
  8. Forma färsen till avlånga små korvar.
  9. Doppa dem i äggblandningen och rulla sedan i panko.
  10. Stek kroketterna gyllene på alla sidor i olja i en stekpanna.
  11. Rör ihop crème fraiche, vinäger, senap, hackad dragon, salt och peppar till en dressing och servera till de spröda kroketterna.

3. Potatisplock med kaviar

6 portioner

Du behöver:

700 g färskpotatis

1 tsk salt

200 g kaviar på tub

2 dl majonnäs

1 tsk svartpeppar

Ev 1 tsk havssalt

Garnering:

Finhackad gräslök

2 msk olivolja

Gör så här:

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten, ca 12 minuter.
  2. Slå av vattnet och låt potatisen vila under lock i 5 minuter.
  3. Rör ihop kaviar med majonnäs och smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
  4. Fyll en spritspåse med röran.
  5. Hacka gräslöken fint.
  6. Vänd potatisarna i lite olja och rulla dem sedan i hackad gräslök.
  7. Spritsa på en liten klick kaviarmajonnäs på varje potatis, stick ner en tandpetare i varje potatis och servera.
Recept på potatisplock med kaviar
Potatisplock med kaviar.

4. Honungsmarinerade fläskspett

6 portioner

Du behöver:

500 g fläsksida

50 g blomkål

Marinad:

1 dl soja

1 dl honung

3 msk rapsolja

Salt och svartpeppar

Annons

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 190°.
  2. Skär köttet i tärningar om 4 x 4 cm.
  3. Rör ihop soja, honung och rapsolja, krydda med salt och peppar.
  4. Ställ undan en del av marinaden. Lägg köttet i marinad, låt det gärna ligga och dra en stund.
  5. Fördela köttbitarna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  6. Baka i ugnen i 20 minuter eller tills köttet är mört och genomstekt.
  7. Trä upp köttbitarna på spett.
  8. Skölj blomkålen och skär den i tunna skivor på en mandolin.
  9. Trä upp blomkål på spetten och droppa lite av den sparade marinaden över före servering.
Recept på honungsmarinerade fläskspett
Honungsmarinerade fläskspett.

5. Snabbgravad lax med sesam och dill

6 portioner

Du behöver:

300 g laxsida, upptinad

2 msk havssalt

2 msk rörsocker

Till servering:

2 rädisor

1 msk svart sesamfrö

2 stjälkar färsk dill

Gör så här:

  1. Skär skinnet från laxen.
  2. Blanda salt och socker och gnid in köttet.
  3. Täck med plastfolie eller lägg i en fryspåse och låt stå kallt i kylskåp i minst 12 timmar.
  4. Ansa och skölj rädisorna.
  5. Skär i papperstunna skivor, använd gärna en mandolin.
  6. Lägg skivorna i kallt vatten i minst 1 timme så drar de ihop sig fint och blir krispiga.
  7. Skär laxen i 4 x 4 cm bitar.
  8. Strö sesamfrön över och servera med skivad rädisa och små dillvippor.
Recept på snabbgravad lax och gurkbitar
Snabbgravad lax med sesam och dill och gurkbitar med stenbitsrom och purjopulver.

6. Gurkbitar med stenbitsrom och purjopulver

6 portioner

Du behöver:

1/2 purjolök

1 gurka

200 g stenbitsrom

Salt och svartpeppar

Garnering:

1 förpackning krasse

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 220°.
  2. Skölj och skär purjolöken i mindre bitar.
  3. Torka bitarna torra och fördela dem över en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  4. Baka i ugnen i 20–25 minuter tills purjobitarna blivit helt svarta.
  5. Låt svalna och mixa i matberedare med kniv till ett svart, fint pulver.
  6. Skala gurkan och skär i 1 cm tjocka bitar.
  7. Gröp ur en del av kärnhuset i mitten av varje gurkbit.
  8. Krydda rommen med salt och peppar och fördela i fördjupningarna i gurkbitarna.
  9. Strö lite purjopulver över och garnera med krasse.

Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

4 lyxiga tilltugg och förrätter med skaldjur

7 nyttiga snacks och tilltugg

15 enkla snacks och tilltugg

Annons