6 maxade mackor för alla smaker
Basen är viktig för en riktigt maxad macka. Här har vi rågbröd under alla pålägg – men prova dig gärna fram till andra favoritbröd, som baguette, brioche eller levain till exempel.
Rökt lax och picklad rödlök
Picklad rödlök ger laxen ett lyft.
2 portioner
Du behöver:
2 skivor rågbröd
1 ½ msk naturell färskost
2 skivor kallrökt lax
½ ask smörgåskrasse
Picklad rödlök:
2 rödlökar
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 dl inläggningsättika 5–6 %
Gör så här:
- Skala rödlökarna och skär dem i tunna skivor. Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull. Låt småkoka tills sockret lösts upp.
- Lägg rödlöken i en ren glasburk med lock. Häll den varma lagen över, så all lök täcks. Skruva på locket och låt burken stå kallt. Låt rödlöken stå och dra i minst 2 timmar så får den god smak.
- Bred färskost på bröden. Lägg en skiva rökt lax ovanpå och toppa smörgåsarna med picklad rödlök och klippt krasse.
Parma och kronärtskocka
Köp färdig eller gör egen pesto genom att mixa en näve färsk basilika, lite pinjenötter, parmesan, olivolja, salt och peppar.
2 portioner
Du behöver:
2 skivor rågbröd
2 msk färdig grön pesto
2 skivor parmaskinka
50 g kronärtskocka i olja
10 g parmesan
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Bred lite pesto över brödskivorna. Lägg en skiva parmaskinka på varje bit. Skär kronärtskockshjärtan i mindre bitar och lägg på mackorna.
- Garnera med hyvlad parmesan och svartpeppar från kvarn.
Hummus och avokado
Spara resterande hummus i kylskåpet.
2 portioner
Du behöver:
2 skivor rågbröd
1 mogen avokado
½ tsk chiliflakes
½ tsk sesamfrön
2 tsk citronsaft
Hummus:
1 förpackning kikärter
1 klyfta vitlök
2 msk tahini
1 tsk malen spiskummin
½ dl olivolja
½ dl vatten
1 msk färskpressad citronsaft
Salt och cayennepeppar
Gör så här:
- Mixa kikärter, vitlök, tahini, spiskummin och olja i en matberedare eller med stavmixer. Tillsätt lite vatten i taget, till önskad konsistens.
- Smaka av med citronsaft, salt och cayenne. Häll upp i en glasburk med lock och förvara kallt fram till servering.
- Bred hummus på bröden. Dela och skiva avokadon och fördela över mackorna. Strö chiliflakes och sesam över, droppa lite citronsaft över och servera.
Potatis och bacon
Bästa sättet att göra sig av med överbliven kokt potatis är att lägga den på en macka!
2 portioner
Du behöver:
2 skivor bacon
2 skivor rågbröd
Smör till brödet
4 kokta potatisar
½ rödlök
1 msk god majonnäs
1 msk finhackad gräslök
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Stek baconet knaprigt i en torr stekpanna. Låt droppa av på absorberande papper.
- Bred lite smör på brödskivorna. Skiva potatisarna och fördela över bröden. Skala och skiva rödlöken tunt.
- Toppa mackorna med majonnäs, rödlök och gräslök. Krydda med salt och peppar och lägg på baconskivorna.
Keso, fikon och valnötter
Färska fikon och söt honung på rostat rågbröd, mums!
2 portioner
Du behöver:
2 skivor rågbröd
125 g keso
2 färska fikon
1 msk flytande honung
4 valnötter flingsalt
4 stjälkar timjan
Gör så här:
- Rosta rågbrödet i brödrost. Bred ett lager keso över skivorna.
- Skölj och skiva fikonen, fördela dem över keson. Ringla honung över.
- Hacka valnötterna grovt och strö dem över fikonen. Krydda med lite flingsalt och garnera med färsk timjan.
Jordnötssmör, banan och choklad
Enkelt och läckert som gillas av både barn och vuxna.
2 portioner
Du behöver:
2 skivor rågbröd
2 msk jordnötssmör
1 banan
25 g mörk choklad
Gör så här:
- Rosta gärna rågbrödet. Bred jordnötssmör över skivorna. Skala och skiva bananen.
- Hacka chokladen och toppa mackorna med banan och choklad.
Foto: Betina Hastoft