6 nya extra lyxiga bakverk till advent och jul
Småkringlor med tranbär och pistasch
Godsaker som också gör sig som pynt på det dukade bordet.
20 kakor
4 dl (250 g) vetemjöl
190 g mjukt smör
1 ⅔ dl (100 g) florsocker
½ ägg
½ ekologisk citron, skalet
glasyr
20 g äggvita (ungefär halva vitan från ett medelstort ägg)
¾ dl (50 g) florsocker
garnering
50 g osaltade skalade pistaschnötter
30 g torkade tranbär
Gör så här:
- Arbeta snabbt ihop mjöl, smör, florsocker, ägg och fint rivet citronskal. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i 1 timme.
- Värm ugnen till 220°. Ta ut degen från kylen och arbeta ut den med händerna. Kavla sedan ut på mjölat bakbord. Ta ut cirklar med en rund utstickare, ca 10 cm i diameter. Gör ett mindre hål i mitten av varje rundel med en mindre utstickare, gärna i form av en stjärna
- Placera kakorna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 6–8 minuter. Låt sedan svalna på ugnsgaller.
- Vispa ner lite äggvita i taget i florsocker tills du får en lagom rinnig konsistens på glasyren. Doppa ner ovansidan av kakorna. Hacka pistaschnötter och tranbär fint och strö över glasyren innan den stelnar.
Jul-amaretti
De italienska mandelkakorna pimpas här med extra julkryddor.
16 kakor
1 ägg
1 dl (100 g) strösocker
¼ tsk salt
1 msk Amaretto Disaronno-likör
4 ¼ dl (210 g) mandelmjöl
1 ekologisk apelsin, skalet
½ tsk stött kardemumma
½ tsk stött anis
topping
1 dl (100 g) strösocker
1 ⅔ dl (100 g) florsocker
Gör så här:
- Vispa upp ägget. Vispa ner socker, salt och likör. Tillsätt mandelmjöl, fint rivet apelsinskal, kardemumma och anis. Rör tills degen håller ihop. Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylen i 1 timme.
- Värm ugnen till 160°. Ta ut degen och forma 16 små kulor. Mät upp strösocker och florsocker i varsin skål. Rulla först kulorna i strösocker och sedan i florsocker.
- Fördela kulorna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 12–15 minuter. Låt svalna på ugnsgaller. Ät kalla eller ljumma.
Kryddiga ostkex
Ett salt kex får smyga sig in bland alla söta kakor. Underbara till glögg eller ett glas bubbel.
40 kex
100 g emmentalerost
100 g kallt smör
1 ⅔ dl (100 g) vetemjöl
1 tsk salt
smaksättning
paprikapulver, taco-krydda eller torkad chili
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Riv ost och smör fint i en skål. Sikta ner mjölet, tillsätt salt och arbeta snabbt ihop. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i 1 timme.
- Kavla ut degen till en platta med ca 5 mm tjocklek. Stansa ut stjärnor med en stjärnformad kakform och fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Strö kryddor över och låt gärna några kakor vara okryddade.
- Grädda i ugnen i 12–15 minuter tills kanterna blir gyllene. Låt svalna på ett ugnsgaller. Ät genast eller förvara i en behållare med smörpapper.
Kakor med kola, choklad och pekan
Små bomber av välsmak och julglädje!
16 kakor
100 g mjukt smör
1 dl (100 g) strösocker
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
3 ⅓ dl (200 g) vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk kanel
chokladganache
50 g mörk choklad
2 msk vispgrädde
fyllning
75 g dulce de leche
16 pekannötter
Gör så här:
- Börja med ganachen: Hacka chokladen och lägg i en skål. Värm grädden tills den precis kokar. Ta från värmen, häll den varma grädden över chokladen och rör försiktigt tills all choklad smält och ganachen är glansig. Täck med plastfolie så den rör vid chokladen för att motverka kondens. Låt stå kallt under natten.
- Vispa ihop smör, socker, äggulor och vaniljsocker. Rör ner lite mjöl i taget och blanda ner salt och kanel. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp minst 1 timme.
- Värm ugnen till 190°. Ta ut degen och rulla 16 små kulor. Gör en fördjupning mitt i varje kula med ett finger. Fördela kulorna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och grädda lätt gyllene i ugnen, ca 10 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.
- Fyllning: Häll dulce de leche i en spritspåse och spritsa lite kola i varje fördjupning i kakorna. Ta ut chokladganachen från kylen och vispa till fast konsistens. Fyll en spritspåse med rund tyll med ganache och spritsa små toppar ovan kolan. Toppa med pekannötter och servera.
Klassiska biskvier
Alltid så goda, även till jul! Plus att de är glutenfria!
14 biskvier
300 g mandelmassa
1 äggvita
lite maizena till fingrarna
smörkräm
100 g mjukt normalsaltat smör
¾ dl (50 g) florsocker
3 tsk kakao
3 tsk vaniljsocker
topping
100 g mörk choklad
1 msk smör
garnering
sockerstjärnor eller strössel
Gör så här:
- Värm ugnen till 190°. Riv mandelmassan fint och blanda med äggvitan. Ta gärna lite maizena och arbeta ihop med fingrarna.
- Forma 14 runda bitar med diameter på ca 5 cm och 1 cm tjocklek. Sprid ut på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 10 minuter, tills kanterna blir gyllene. Låt svalna på ett ugnsgaller.
- Vispa upp smör, florsocker, kakao och vaniljsocker till en tjock kräm. Fyll en spritspåse med kräm och fördela över de avsvalnade bottnarna. Spritsa till toppig form eller forma till med en vass kniv. Ställ kallt 1 timme.
- Hacka chokladen och smält över vattenbad. Rör då och då tills chokladen smält. Rör ner smör. Låt svalna något och doppa sedan ner den kylskåpskalla smörfyllningen på varje biskvi i chokladen så krämen täcks. Strö eventuellt garnering över och låt stelna på bakplåtspapper. Servera genast eller frys in.
Choklad- och apelsinkakor
Godaste smak-kombon i lager på lager.
30 kakor
1 ⅔ dl (150 g) strösocker
100 g mjukt smör
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3–4 tsk mjölk
1 ¼ dl (50 g) kakao
4 ⅓ dl (260 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
topping
100 g apelsinmarmelad
florsocker
Gör så här:
Blanda socker, smör, ägg, vaniljsocker och mjölk i en skål. Sikta ner de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner lite i taget i äggsmeten. Arbeta ihop degen och slå in den i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 1 timme.
Värm ugnen till 180°. Ta ut degen från kylen och arbeta igenom med händerna. Kavla ut på mjölat bakbord och ta ut 30 cirklar med en rund utstickare, ca 7 cm i diameter. Ta ut en cirkel i mitten på hälften av rundlarna med en mindre utstickare, ca 3 cm i diameter. Det blir 15 hela kakor och 15 med hål i mitten. Fördela dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen 11–12 minuter. Låt svalna på ugnsgaller.
Lägg en klick marmelad i mitten på alla bottnar (de utan hål). Strö florsocker över alla toppar (de med hål) och lägg sedan ovanpå bottnarna. Servera genast, innan marmeladen gör kakorna mjuka.
av Cecilia Fahlström, Julie Hey foto Stine Christiansen, Betina Hastoft
Läs mer: