6 somriga mojito-varianter att testa
Få drinkar är godare än en perfekt blandad mojito, inte minst sommartid. Trots att det är dumt att ändra ett vinnande koncept skadar det aldrig att variera sig lite och omväxling förnöjer faktiskt.
Nästa gång du tar fram muddlaren, myntan och romflaskan – testa någon av de här goda mojito-varianterna. Du kommer inte ångra dig.
1. Ananas- och passionsfruktsmojito
Ingredienser (4 serveringar)
– 1 ananas, skuren i tärningar
– 0,5 dl ananasjuice
– 2 msk socker
– 10 myntablad
– 2 limefrukter, skivade
– 15 cl ljus rom
– Innehållet från 4 passionsfrukter
– Sodavatten
– Is
– Lime och mynta till garnering
Gör så här:
Mixa ananasbitarna, ananasjuicen och sockret tills du får en slät puré. Kombinera purén med rom, mynta, lime och passionsfrukten och muddla. Häll mixen i glasen, tillsätt is och häll på sodavattnet. Garnera och servera.
Recept och foto: Simply Delicious Food / Will Cook For Friends
2. Hallonmojito
Ingredienser (2 serveringar)
– 1,1 dl hallonpuré
– 6 myntablad
– 1 lime, skuren i klyftor
– 12 cl ljus rom
– 1,2 dl sodavatten
– Hallonpuré (se receptet nedan)
– Is
– Myntablad och hallon till garnering
Hallonpuré:
– 1,1 dl hallon
– 3,5 dl vatten
– 1,7 dl socker
– 1 nypa salt
Gör så här:
Gör hallonpurén genom att bland hallon, vatten, socker och salt i en liten kastrull. Koka upp 3 till 5 minuter tills blandningen tjocknat. Mixa till en slät massa och låt kallna. Muddla myntan och limeklyftorna. Tillsätt isen, hallonpurén, rommen och sodavattnet och blanda. Servera direkt.
Recept och foto: Heather Cristo
3. Blåbärsmojito
Ingredienser (2 serveringar)
– 2,25 dl blåbär (plus lite extra till garnering)
– 12 cl ljus rom
– 10 myntablad
– 2 tsk socker
– Limejuice (från 2 st limefrukter)
– 2 dl sodavatten
– Is
Gör så här:
Mixa blåbären till en puré, du kan också välja att krossa dem med muddlaren/drinkmorteln om du hellre vill det. Ställ åt sidan. Lägg i myntan och sockret i en shaker och muddla lätt. Tillsätt limejuice, rom och blåbär och skaka. Häll is och sodavattnet i glasen, häll på rommixen och rör försiktigt. Garnera med några blåbär, en limeklyfta och en myntakvist och servera direkt.
Recept och foto: The Novice Chef
4. Mangomojito
Ingredienser (2 serveringar)
– 2,5 dl mangojuice
– 12 cl ljus rom
– 10 myntablad
– 2 tsk socker
– Limejuice (från 1 lime)
Gör så här:
Lägg myntablad, socker, limejuice och rom i en shaker och muddla. Fyll glasen med rommixen, is och toppa med mangojuicen. Blanda lätt och servera med en limeklyfta och lite mynta.
Recept och foto: Nutmeg Nanny
5. Rabarbermojito
Ingredienser (2 serveringar)
– 1 dl raberberpuré (se receptet nedan)
– 6 myntablad
– 2 limefrukter, skurna i klyftor
– 12 cl ljus rom
– 1,2 dl sodavatten
Rabarberpuré:
– 2 stjälkar rabarber, rensade och skurna i bitar
– 3,5 dl vatten
– 4,5 dl socker
Gör så här:
Börja med rabarberpurén genom att lägga rabarberbitarna, vatten och socker i en kastrull och koka i cirka 10 minuter eller tills rabarbern är mjuk. Mixa sedan till en slät puré. Muddla samman myntabladen och limeklyftorna i glasen, tillsätt rabarberpurén, rommen och sodavattnet. Blanda, tillsätt is och servera.
Recept och foto: Heather Cristo
6. Melonmojito
Ingredienser (2 serveringar)
– 5 dl mixad vattenmelon
– 4,5 dl sodavatten
– 6 cl ljus rom
– 1 dl limejuice
– 12 myntablad
Gör så här:
Mixa vattenmelonköttet, det ska helst vara välkylt. Muddla hälften av myntabladen, spara resterande till garnering. Blanda alla ingredienser och häll i glasen. Tillsätt is och garnera med en limeklyfta, mynta och servera.
Recept och foto: Simply Charmed