7 anledningar att äta mer avokado
1. Vitaminer och mineraler
Avokado innehåller över 20 olika vitaminer och mineraler som till exempel folsyra, magnesium, zink samt vitamin A, B, C och E. Avokado innehåller även mycket kalium, vilket reglerar blodtrycket och är bra för musklerna.
Recept: Avokadosallad med färska räkor
2. Antioxidanter
Förutom att en avokado innehåller antioxidanter hjälper den även kroppen att ta upp antioxidanter från andra livsmedel, vilket bland annat skyddar kroppen mot fria radikaler.
Recept: Avokadoröra med keso och chili
3. Fibrer
Avokado innehåller mycket fibrer vilket är bra för magen, förbättrar tarmarnas funktion och gör matsmältningen mer effektiv. Det bidrar även till att sänka kolesterolvärdet.
Recept: Rågbröd med avokado och fetaostkräm
4. Innehåller nyttigt fett
Avokado innehåller mellan 15 och 30% omättat fett, vilket bland annat minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Omega-3 motverkar dessutom rynkor, förbättrar hjärnkapaciteten och lindrar smärta vid artrit.
Recept: Halloumiburgare med avokadokräm
5. Hjälper dig att hålla vikten
Trots, eller kanske tack vare, att avokado innehåller mycket fett så kan frukten hjälpa dig att hålla vikten, eller till och med gå ner i vikt. Avokado bidrar till en längre mättnadskänsla och därmed även att man småäter mindre och blir mindre sötsugen.
Recept: Nyttig chokladmousse på avokado
6. Motverkar cancer
Avokado hjälper till med upptaget av karotenoider, som finns i röda och orange frukter och grönsaker, vilket enligt forskning kan hjälpa till att skydda mot cancer.
Recept: Smörgåstårta med avokado, ägg och pepparrot
7. Gott och lätt att variera
Avokado är gott och går att variera på många sätt!