Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

7 anledningar till varför ska du äta mer grönkål

17 mar, 2017
Grönkål är riktig supermat och fylld av nyttigheter för kroppen. Den boostar såväl humör som immunförsvar och hjälper hjärnan och huden att hålla sig ung.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Supergrönsaken grönkål har sakta men säkert tagit sig in i allt fler svenska kök och det med rätta. De gröna bladen passar i många rätter och är enkel och flexibel att använda i matlagningen. Dessutom är den fylld med nyttigheter i form av vitaminer, fibrer och antioxidanter.

LÄS OCKSÅ: 7 BRA SAKER MED ATT DRICKA CITRONVATTEN VARJE DAG

Här är sju hälsofördelar med den goda grönkålen:

1. Den boostar ditt immunförsvar

Vitaminerna och antioxidanterna som finns i grönkål boostar ditt immunförsvar och skyddar dig från sjukdomar. Addera grönkål till lunchen eller middagen när det är förkylningstider!

2. Den motverkar depression 

För att din hjärna ska kunna hålla sig frisk och motverka depression behöver den hälsosamma fettsyror som omega-3, vilket finns i grönkål. Förutom att minska risken för depression motverkar omega-3 även risken för diabetes och högt blodsocker.

3. Den är nyttig för hjärnan

Grönkålen innehåller flera komponenter som är viktiga för hjärnans funktion. Bland annat innehåller den B-vitaminet folat, som blir folsyra i kroppen, vilket hjälper till att upprätthålla den kognitiva förmågan och skyddar mot demens.

Annons

LÄS OCKSÅ: 5 ENKLA TIPS FÖR EN MER HÄLSOSAM VARDAG

4. Den gör dig glad

Ge dig själv en energikick genom att äta grönkål. De gröna bladen innehåller rikligt med C-vitamin och aminosyror som gör dig mer energifylld, positiv och glad.

5. Den kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Grönkål är en råvara som även innehåller fibrer. När du försöker gå ner i vikt är fiber en viktig komponent, eftersom den håller igång matsmältningen. Dessutom är grönkål ett livsmedel med få kalorier.

6. Den är en flexibel råvara

Grönkål går att använda på många olika sätt. Du kan mixa den i en smoothie, äta den som den är i en sallad, göra chips av den eller blanda ner den i en pastasås – möjligheterna begränsas endast av din fantasi.

7. Den är bra för din hud 

C-vitamin hjälper kroppen att producera kollagen, vilket håller din hud ung och elastisk. En perfekt ursäkt för att unna sig en skål grönkålschips ikväll!

LÄS OCKSÅ: 5 ANLEDNINGAR TILL ATT HA EN CITRON PÅ NATTDUKSBORDET

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Källor: Career Girl Daily, MåBra, Livsmedelsinfo

Bild: Shutterstock

Annons