Dags för fest – 7 recept
Är det dags för party? Låt oss hjälpa till på vägen! Bjud på en passionsfrukts-crush eller skåla in festen med hallonbubbel. Som plockmat rekommenderar vi ett riktigt lyxigt ostron med frasigt brödkrisp, pitasnittar med avokadokräm och räkor och krämig bakad brie med karamelliserad lök. Duka upp, skåla och låt festen börja!
Passionsfrukts-crush
Sötsyrligt härlig!
1 drink
Du behöver:
2 passionsfrukter
½ lime
3 cl vaniljvodka
2 ml sockerlag cava eller annat mousserande vin
Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten
Till servering:
Ananasskiva
Cocktailbär
Gör så här:
- Koka socker och vatten i en liten kastrull tills sockret smält. Låt sockerlagen svalna.
- Dela passionsfrukten och skopa ut frön och saft i en shaker. Tillsätt saften från en halv lime, sockerlag och is. Rör om med barsked i några minuter. Sila upp i ett isfyllt glas, toppa sedan med cava och garnera med ananasskiva och cocktailbär.
Hallonbubbel
Med sockerprydd kant och vacker färg!
6 drinkar
Du behöver:
200 g frysta hallon
1 dl socker
1 dl vatten
1 flaska prosecco eller annat mousserande vin
Till servering:
½ citron
6 tsk socker
12 myntablad
18 hallon
Gör så här:
- Dra citronen längs kanterna på glasen. Häll ut sockret på en tallrik och snurra kanterna på glasen i sockret så sockret fastnar på kanten.
- Mixa hallon med socker och vatten. Fyll glasen med is, häll på hallonmixen och fyll upp med prosecco. Dekorera med en cocktailpinne som du varvar färska hallon med myntablad på.
Cointreaufizz med sotad apelsin
Hittar du inte bruna rörsockerbitar kan du lägga ner en tesked farinsocker i drinken.
1 drink
Du behöver:
1 apelsin
3 cl Cointreau eller annan apelsinlikör
1 droppe vaniljessens
15 cl champagne eller annat mousserande
1 rörsockerbit
Gör så här:
- Skala några strimmor zest från ena halvan av en apelsin, spara till garnering. Pressa saften ur den. Skär den andra halvan apelsinen i skivor och sedan halvmånar. Sota dem med en gasolbrännare på båda sidor.
- Häll apelsinsaften i en shaker, tillsätt Cointreau, vaniljessens och en näve is. Rör om i en minut. Sila upp i ett isfyllt glas. Toppa med champagne eller annat mousserande vin, garnera med rörsockerbit, sotade apelsinskivor och strimlor av apelsinskal.
Smördegspuffar med krämigkycklingröra
Frasigt möter krämigt, en hit!
8 bufféportioner
Du behöver:
1 ark fryst smördeg, tinat
1–2 msk mjöl
1 ägg
Fyllning:
2 salladslökar
1 msk olivolja
2 kokta kycklingbröst
2 plommontomater
3/4 dl färskost
2 hårdkokta ägg
1 näve korianderblad
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Rulla ut smördegen på en lätt mjölad yta och stansa ut 12 stycken ovala ringar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Vispa ägget och pensla över bitarna. Ställ i kylen i 15 minuter. Grädda i ugnen i cirka 15–20 minuter tills de är gyllene och har puffat upp. Ta från ugnen och plåten, låt svalna på galler.
- Stek löken i oljan med lite salt tills den är mjuk utan att ta färg. Tärna kycklingen och tomaterna. Rör ner i löken tillsammans med färskost. Rör om tills färskosten smält. Smaka av med salt och peppar. Ta från värmen. Rör ner hackade ägg.
- Gör ett hål i puffarna med en kniv. Fyll puffarna med kycklingröran och strö över koriander.
Ostron med frasigt brödkrisp
Lyxiga ostron med knaprig täcke.
8 bufféportioner
Du behöver:
2 skivor dagsgammalt vitt bröd
1 citron
2 msk olivolja
1 röd chili
2 msk myntablad eller persilja
8 stora ostron
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°. Riv brödet i bitar och lägg i en matberedare, riv citronskal och lägg däri. Pulsera flera gånger tills du får stora brödsmulor. Tillsätt olja, urkärnad och finhackad chili, 1/2 tsk salt och 1/4 tsk svartpeppar och pulsera några gånger för att blanda ihop allt.
- Lägg ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt, sprid ut i ett jämnt lager. Rosta i ugnen i 8–10 minuter tills brödsmulorna är gyllenbruna och frasiga. Rör om efter halva tiden. Ta ut, låt svalna och rör sedan ner finhackad mynta. Öppna ostronen med ostronkniv, lägg dem på ett fat med is. Strö brödsmulorna över ostronen och servera med citron i klyftor.
Pitasnittar med avokadokräm och räkor
Avokado och räkor tillsammans är aldrig fel.
8 bufféportioner
Du behöver:
2 pitabröd
2–3 msk olivolja
Topping:
2 avokador
1 citron, saften
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl crème fraiche
12 kokta skalade räkor
25 g vattenkrasse
2 rädisor
1/2 tsk chiliflingor
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Skär pitabrödet i 12 kvadrater och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla båda sidorna av pitabitarna med oljan, krydda med lite salt och peppar.
- Grädda i ugnen tills de är gyllenbruna och krispiga, i cirka 8–10 minuter, vänd dem en gång. Ta ut, ställ åt sidan och låt svalna. Halvera avokadorna, gröp ur fruktköttet och tärna. Mosa ihop i en skål med en gaffel tillsammans med citronsaft, pressad vitlök och crème fraiche, smaka av med salt och peppar.
- Toppa pitabröden med avokadoröra, räkor, vattenkrasse och rädisor. Strö över chiliflingor innan servering.
Bakad brie med karamelliserad lök
Magiskt gott, ett måste!
8 bufféportioner
Du behöver:
2 msk smör, i tärningar
2 stora lökar, tunt skivade
1/2 dl farinsocker
2 msk balsamvinäger
1/3 dl skalade pistaschnötter
250 g hel brie-ost
2–3 timjankvistar
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
Kex
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt löken och 1/2 tsk salt och låt löken puttra i smöret på låg värme tills den är mjuk, cirka 10 minuter.
- Rör ner sockret och sänk till låg värme och fortsätt småkoka tills sockret är karamelliserat, cirka 15–20 minuter. Rör om då och då så det inte bränns. Ta från värmen, rör ner vinäger, pistaschnötter, salt och peppar.Värm ugnen till 180°. Lyft ur osten ur sin förpackning, klä botten och sidorna en liten bit upp på osten med aluminiumfolie och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen tills innehållet är mjukt och rinnigt. Lyft försiktigt över osten på ett fat. Ringla över den karamelliserade löken och toppa med lite timjan. Servera med kex att doppa i den mjuka osten.
Recept och foto: Stockfood/Europapress