Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Dags för fest – 7 recept

10 okt, 2021
AvRedaktionen ELLE
Dags för fest – 7 recept
Ingen fest utan en god fördrink och små frestande snittar till. Här har du några förslag som sätter i gång partyt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kall Irish Coffee med Baileys och isbitar av kaffeBrand logo
Kall Irish Coffee med Baileys och isbitar av kaffe

Är det dags för party? Låt oss hjälpa till på vägen! Bjud på en passionsfrukts-crush eller skåla in festen med hallonbubbel. Som plockmat rekommenderar vi ett riktigt lyxigt ostron med frasigt brödkrisp, pitasnittar med avokadokräm och räkor och krämig bakad brie med karamelliserad lök. Duka upp, skåla och låt festen börja!

Passionsfrukts-crush

Sötsyrligt härlig!

1 drink

Du behöver:

2 passionsfrukter
½ lime
3 cl vaniljvodka
2 ml sockerlag cava eller annat mousserande vin

Annons

Sockerlag:

1 dl socker
1 dl vatten

Till servering:

Ananasskiva
Cocktailbär

Gör så här:

  1. Koka socker och vatten i en liten kastrull tills sockret smält. Låt sockerlagen svalna.
  2. Dela passionsfrukten och skopa ut frön och saft i en shaker. Tillsätt saften från en halv lime, sockerlag och is. Rör om med barsked i några minuter. Sila upp i ett isfyllt glas, toppa sedan med cava och garnera med ananasskiva och cocktailbär.

Hallonbubbel

Med sockerprydd kant och vacker färg!

6 drinkar

Du behöver:

200 g frysta hallon
1 dl socker
1 dl vatten
1 flaska prosecco eller annat mousserande vin

Till servering:

½ citron
6 tsk socker
12 myntablad
18 hallon

Gör så här:

  1. Dra citronen längs kanterna på glasen. Häll ut sockret på en tallrik och snurra kanterna på glasen i sockret så sockret fastnar på kanten.
  2. Mixa hallon med socker och vatten. Fyll glasen med is, häll på hallonmixen och fyll upp med prosecco. Dekorera med en cocktailpinne som du varvar färska hallon med myntablad på.

Cointreaufizz med sotad apelsin

Hittar du inte bruna rörsockerbitar kan du lägga ner en tesked farinsocker i drinken.

1 drink

Du behöver:

1 apelsin
3 cl Cointreau eller annan apelsinlikör
1 droppe vaniljessens
15 cl champagne eller annat mousserande
1 rörsockerbit

Gör så här:

  1. Skala några strimmor zest från ena halvan av en apelsin, spara till garnering. Pressa saften ur den. Skär den andra halvan apelsinen i skivor och sedan halvmånar. Sota dem med en gasolbrännare på båda sidor.
  2. Häll apelsinsaften i en shaker, tillsätt Cointreau, vaniljessens och en näve is. Rör om i en minut. Sila upp i ett isfyllt glas. Toppa med champagne eller annat mousserande vin, garnera med rörsockerbit, sotade apelsinskivor och strimlor av apelsinskal.
Skåla in festen med passionsfrukts- crush, hallonbubbel och Cointreaufizz med sotad apelsin

Smördegspuffar med krämigkycklingröra

Frasigt möter krämigt, en hit!

Annons

8 bufféportioner

Du behöver:

1 ark fryst smördeg, tinat
1–2 msk mjöl
1 ägg

Fyllning:

2 salladslökar
1 msk olivolja
2 kokta kycklingbröst
2 plommontomater
3/4 dl färskost
2 hårdkokta ägg
1 näve korianderblad
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Rulla ut smördegen på en lätt mjölad yta och stansa ut 12 stycken ovala ringar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Vispa ägget och pensla över bitarna. Ställ i kylen i 15 minuter. Grädda i ugnen i cirka 15–20 minuter tills de är gyllene och har puffat upp. Ta från ugnen och plåten, låt svalna på galler.
  2. Stek löken i oljan med lite salt tills den är mjuk utan att ta färg. Tärna kycklingen och tomaterna. Rör ner i löken tillsammans med färskost. Rör om tills färskosten smält. Smaka av med salt och peppar. Ta från värmen. Rör ner hackade ägg.
  3. Gör ett hål i puffarna med en kniv. Fyll puffarna med kycklingröran och strö över koriander.

Ostron med frasigt brödkrisp

Lyxiga ostron med knaprig täcke.

8 bufféportioner

Du behöver:

2 skivor dagsgammalt vitt bröd
1 citron
2 msk olivolja
1 röd chili
2 msk myntablad eller persilja
8 stora ostron
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Riv brödet i bitar och lägg i en matberedare, riv citronskal och lägg däri. Pulsera flera gånger tills du får stora brödsmulor. Tillsätt olja, urkärnad och finhackad chili, 1/2 tsk salt och 1/4 tsk svartpeppar och pulsera några gånger för att blanda ihop allt.
  2. Lägg ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt, sprid ut i ett jämnt lager. Rosta i ugnen i 8–10 minuter tills brödsmulorna är gyllenbruna och frasiga. Rör om efter halva tiden. Ta ut, låt svalna och rör sedan ner finhackad mynta. Öppna ostronen med ostronkniv, lägg dem på ett fat med is. Strö brödsmulorna över ostronen och servera med citron i klyftor.
Så gör du smördegspuffar med kycklingröra, ostron med brödkrisp och pitasnittar med avokadokräm och räkor

Pitasnittar med avokadokräm och räkor

Avokado och räkor tillsammans är aldrig fel.

Annons

8 bufféportioner

Du behöver:

2 pitabröd
2–3 msk olivolja

Topping:

2 avokador
1 citron, saften
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl crème fraiche
12 kokta skalade räkor
25 g vattenkrasse
2 rädisor
1/2 tsk chiliflingor
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Skär pitabrödet i 12 kvadrater och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla båda sidorna av pitabitarna med oljan, krydda med lite salt och peppar.
  2. Grädda i ugnen tills de är gyllenbruna och krispiga, i cirka 8–10 minuter, vänd dem en gång. Ta ut, ställ åt sidan och låt svalna. Halvera avokadorna, gröp ur fruktköttet och tärna. Mosa ihop i en skål med en gaffel tillsammans med citronsaft, pressad vitlök och crème fraiche, smaka av med salt och peppar.
  3. Toppa pitabröden med avokadoröra, räkor, vattenkrasse och rädisor. Strö över chiliflingor innan servering.

Bakad brie med karamelliserad lök

Magiskt gott, ett måste!

Så bakar du brie med karamelliserad lök

8 bufféportioner

Du behöver:

2 msk smör, i tärningar
2 stora lökar, tunt skivade
1/2 dl farinsocker
2 msk balsamvinäger
1/3 dl skalade pistaschnötter
250 g hel brie-ost
2–3 timjankvistar
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

Kex

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt löken och 1/2 tsk salt och låt löken puttra i smöret på låg värme tills den är mjuk, cirka 10 minuter.
  2. Rör ner sockret och sänk till låg värme och fortsätt småkoka tills sockret är karamelliserat, cirka 15–20 minuter. Rör om då och då så det inte bränns. Ta från värmen, rör ner vinäger, pistaschnötter, salt och peppar.Värm ugnen till 180°. Lyft ur osten ur sin förpackning, klä botten och sidorna en liten bit upp på osten med aluminiumfolie och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen tills innehållet är mjukt och rinnigt. Lyft försiktigt över osten på ett fat. Ringla över den karamelliserade löken och toppa med lite timjan. Servera med kex att doppa i den mjuka osten.

Recept och foto: Stockfood/Europapress

Annons