Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

7 maträtter som blir nyttigare om du byter ut en ingrediens

28 jan, 2019
AvThowe Wagner Larsson
Sötpotatis pommes och pasta carbonara.
Funderar du på att börja äta mer hälsosamt? Ibland räcker små medel för att göra en stor förändring. Så här kan du göra sju vanliga maträtter mer hälsosamma utan ansträngning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Några av de mer hälsosamma alternativen är lite dyrare och kan i vissa fall ta tid att göra i ordning, till exempel pommes frites av sötpotatis. När man är hungrig är det lätt att välja det snabbare och mindre hälsosamma alternativet. Här gäller det väga ekonomi mot hälsa.

Du får ett jämnare blodsocker tack vare minskad sockermängd (minskat sötsug!) och eftersom du blir mätt av en mindre mängd mat tack vare fibermängden äter du mindre portioner. I kronor jämnar det alltså ut sig i slutändan. Och – du får en bättre hälsa. Win win!

1. Pasta carbonara med vetepasta

Gör den hälsosam: Byt ut pastan mot bönpasta

Fördelar: Till skillnad från vetepasta som är gjort på vetemjöl är bönpasta gjord på sojabönor eller kikärtor. Genom att byta ut vetepastan mot bönpasta får du ett högre proteinintag, fler mättande fiber och slipper att bli dåsig efter någon timme. Det bästa? Det smakar i stort sett likadant!

Annons

Recept: Klassisk spagetti carbonara

Klassisk spagetti carbonara.
Klassisk spagetti carbonara.

2. Ciabatta och andra brödsorter med vetemjöl som första ingrediens

Gör den hälsosam: Välj bröd gjort på surdeg

Fördelar: Bröd med vetemjöl som första ingrediens ger varken en långvarig mättnad eller några hälsovinster. Men de flesta av oss vill ändå njuta av en nybakat bröd då och då. Genom att byta ut mjölbrödet till surdegsbröd får du ett jämnare blodsocker (hej då humörsvängningar!) och en längre mättnad. Detta beror på att pH-värdet är lägre i en surdeg och gör att våra lättare kan ta upp näringsämnena i brödet.

Annons

Recept: Bagarlandslagets goda surdegsbröd

Bagarlandslaget har bakat surdegsbröd.
Bagarlandslaget har bakat surdegsbröd.

3. Tacopaj med botten av vetemjöl

Gör den hälsosam: Byt ut botten mot en egengjord på mandelmjöl, ägg, parmesan och smör

Fördelar: Många av oss äter för lite protein men med en tacobotten gjord på ingredienserna ovan får du i dig fullvärdigt protein från flera källor. Protein är livsviktigt för oss och är bland annat musklernas byggstenar men hjälper även hår, hud och naglar.

Recept: Blomkålspizza med valnötter och päron

Blomkålspizza med valnötter och päron.
Blomkålspizza med valnötter och päron.

4. Friterade pommes frites

Gör den hälsosam: Ugnsrosta egenskivade pommes frites av sötpotatis, majsolja samt moderat salt.

Annons

Fördelar: Här finns det flera hälsovinster att hämta. Genom att ugnsrosta potatisen själv istället för att köpa färdigfriterat undviker du de dåliga oljorna och kan själv välja mängden salt. Sötpotatis är till skillnad från potatis en ört och innehåller fler näringsämnen än den vanliga potatisen. Jod är livsviktigt för sköldkörteln – men det behövs bara lite grann!

Recept: Krispiga sötpotatis pommes – utan fritös!

Krispiga sötpotatis pommes – utan fritös!
Krispiga sötpotatis pommes – utan fritös!

5. Juice av söta frukter

Gör den hälsosam: Använd både frukt och grönsaker

Annons

Fördelar: Söt juice gjord på enbart frukt ger en stor mängd fruktsocker. Genom att blanda i t ex tomat, morot och spenat får du istället i dig fler näringsämnen och en mindre mängd fruktsocker.

Recept: Supergoda och nyttiga smoothies

Nyttiga smoothies.
Nyttiga smoothies.

6. Kyckling med ris

Gör den hälsosam: Byt ut riset mot mathavre eller blomkålsris

Fördelar: Ris innehåller stärkelse som påverkar vårt blodsocker och väldigt liten mängd fiber. Genom att byta ut riset mot mathavre eller göra eget blomkålsris håller du dig mätt längre tack vare fibrerna och proteinet.

Annons

Recept: Så gör du nyttigt blomkålsris

Blomkålsris med lime och koriander. Foto: House of Yumm
Blomkålsris med lime och koriander. Foto: House of Yumm

7. Fruktsallad med vaniljkesella

Gör den hälsosam: Bär med lättvispad grädde

Fördelar: Det är lätt att tro att vaniljkesella är ett nyttigt mellanmål men i själva verket innehåller det massor av socker. Frukt innehåller förvisso vitaminer och fiber men har en stor mängd fruktsocker som kan påverka oss på flera sätt, bland annat genom ett ökat sötsug. De största fruktbovarna är gröna vindruvor, banan och mango. Genom att istället välja bär får du samma näringsvinst men till betydligt lägre sockermängd. Byt samtidigt ut vaniljkesellan till en liten klick osötad grädde som inte påverkar blodsockret på samma sätt.

Recept: Marinerade bär med vaniljgrädde

Marinerade bär med vaniljgrädde. Foto: Lisa Björner
Marinerade bär med vaniljgrädde. Foto: Lisa Björner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons