7 sorters hemmagjord snaps
Använd okryddat brännvin när du smaksätter din snaps. Vill du använda frukt och/eller bär i din snaps är det bra att använda lite starkare sprit. Anledningen är att frukt och bär innehåller mycket vatten som späder ut smaken.
Några riktlinjer:
- Färska kryddor behöver 1-2 dagar för att ge ifrån sig smak.
- Torkade kryddor behöver cirka 4-7 dagar för att ge ifrån sig smak.
- Frysta bär behöver cirka 7-14 dagar för att ge ifrån sig smak.
Tips! Många gör misstaget att förvara snapsen i frysen. Gör inte det! När spriten är iskall försvinner mycket av smaken och snapsen smakar mest bara sprit. Att låta snapsen stå i ett kallt kylskåp räcker gott och väl.
1. Flädersnaps med äpple
Du behöver:
30 cl Hallands fläder
40 cl vodka
1 lime
1 rött äpple, oskalat
Gör så här: Häll Hallands fläder och vodka i en flaska. Riv zesten från en limefrukt och skiva äpplet i stänger. Lägg i både limezest och äppelstänger i spritblandningen och låt stå i kylskåp i ett dygn. Sila och servera kall.
2. Beska droppar
Du behöver:
2 kvistar färsk malört (eller 2 tsk torkad)
70 cl vodka
5 cl torr sherry
Gör så här: Tryck ner malörten i en flaska och häll i spriten. Låt stå i 3-4 dygn. Sila genom ett kaffefilter och häll upp i serveringsflaska.
3. Citron- och dillsnaps
Du behöver:
2 st dillkvistar
1 st citron
35 cl vodka
Gör så här: Skölj citronen. Riv citronzest från hela citronen och blanda detta med dillkvistarna och vodkan. Skaka och låt stå 1-2 dygn. Sila och häll upp i en serveringsflaska.
4. Hallonsnaps
Du behöver:
70 cl vodka
2 dl färska hallon
Gör så här: Häll hallon och vodka i en flaska och skaka ett par gånger. Låt stå 1-2 dygn. Sila om du önskar en klar snaps.
5. Björnbärssnaps med mynta
Du behöver:
2 dl björnbär
1 stjälk färsk pepparmynta
2 stjälkar färsk mynta
50 cl vodka
Gör så här: Blanda samtliga ingredienser i en flaska. Låt stå i 3 dagar och skaka 1-2 gånger om dagen. Sila och häll upp snapsen i serveringsflaska.
6. Apelsin- och fänkålssnaps
Du behöver:
1/2 apelsin
1/2 vaniljstång
1 msk fänkålsfrön
35 cl vodka
Gör så här: Skölj apelsinen och skär sedan en tunn spiral från skalet. Klyv vaniljstången och lägg den tillsammans med apelsinskal och fänkålsfrön i en flaska. Häll över vodka och låt stå i rumstemperatur 1-2 dagar. Sila och kyl snapsen innan servering.
7. Timjan- och citronsnaps
Du behöver:
35 cl vodka
2 kvistar citrontimjan
1 remsa citronskal
Gör så här: Häll vodkan i en karaff och lägg i timjankvistarna. Lägg i citronskalet i spriten och låt stå i cirka 12 timmar. Ta bort citronskalet och servera snapsen kyld.