7 supergoda recept med svamp du måste laga!
Filodegspaj med tre sorters svamp
Frasig härlighet! Måste lagas.
6 portioner
5 ark filodeg, färsk eller fryst tinad
50 g smör
2 schalottenlökar
150 g portabellosvamp
200 g shiitake
150 g ostronskivling
1 handfull färsk timjan
Salt och svartpeppar
1 dl vispgrädde
200 g crème fraiche
2 ägg
Garnering:
½ dl pinjenötter
Timjan
Gör så här:
1. Värm ugnen till 180°.
2. Rulla ut filodegen, lägg en fuktig kökshandduk över.
3. Smält smöret.
4. Klä en form 30 x 40 cm, med ett lager filodeg, pensla smör över, bygg på och gör likadant lager för lager.
5. Hacka löken och rensa svampen.
6. Fräs lök och svamp i smör. Krydda med timjan, salt och peppar.
7. Fördela lök- och svampfräset på filodegen.
8. Rör ihop grädde, crème fraiche och ägg och krydda med salt och peppar.
9. Häll blandningen över svampen.
10. Strö pinjenötter och lite timjan över och grädda i ugnen i 35–40 minuter.
Färsbiffar med krämig svampsås och potatis
Färs och svamp blir otroligt gott tillsammans!
4 portioner
Färsbiffar:
150 g tärnat bacon
6–8 enbär
600 g valfri färs
1 msk lingonsylt
Smör eller olja till stekning
Svampsås:
½ kg valfri svamp
Lite smör till stekning
3 dl matlagningsgrädde
Salt och svartpeppar
1 tsk kinesisk soja
Garnering:
Hackad persilja
Till servering:
Kokt pressad potatis
Gör så här:
- Stek det tärnade baconet lätt så fettet börjar smälta.
- Låt droppa av på en bit hushållspapper.
- Krossa enbären i en mortel och rör ner i köttfärsen tillsammans med stekt bacon och lingonsylt.
- Forma färsen till små biffar och stek i olja eller smör, 4–5 minuter på varje sida.
- Ansa och putsa svampen och skär i mindre bitar.
- Stek gyllene i lite smör, tillsätt grädden och låt puttra 2–3 minuter.
- Smaka av med salt, peppar och lite soja.
- Garnera med hackad persilja och servera färsbiffarna med svampsås och pressad potatis.
Svamptoast med portvin och parmesanost
Pimpa svampstuvningen med portvin, oslagbart tips.
4 portioner
200 g blandad, rensad och skuren skogssvamp
Olja, till stekning
Smör, till stekning
1 msk finhackad schalottenlök
1 tsk portvin
1/2 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar
4 skivor surdegsbröd
1 dl finriven parmesan
2 msk finhackad bladpersilja
Gör så här:
- Fräs den rensade, skurna svampen i olja och smör tills den får fin färg.
- Lägg i löken och stek vidare någon minut.
- Häll över portvin, låt koka in.
- Häll över grädde, låt koka in.
- Smaka av med salt och peppar.
- Stek brödet frasigt i smör på båda sidorna.
- Fördela svampen på brödet, strö över parmesan och persilja, servera genast.
Svamppasta med gräddsås
Maxade höstsmaker på en och samma tallrik.
4 portioner
400 g pasta
400 g valfri svamp
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
250 g rökt sidfläsk
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
1 1/2 msk svamp- eller kalvfond
Garnering:
Lite färsk timjan
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
- Rensa svamparna och skär dem i kvartar.
- Hacka lök och vitlök fint.
- Stek sidfläsket gyllene i en torr stekpanna, låt droppa av på hushållspapper.
- Stek lök och vitlök i fläskfettet utan att löken tar färg.
- Tillsätt svampen och stek den gyllene.
- Slå på vitt vin och låt det ånga bort.
- Tillsätt grädde och fond och låt såsen småkoka.
- Späd eventuellt med lite buljong eller grädde.
- Smaka av med salt och peppar.
- Vänd ner pastan i svampsåsen och strö sidfläsk och timjan över.
Gnudi med svamp och nötter
Gnudi är en form av pasta med ricotta. Supergod!
4 personer
Gnudi:
250 g ricotta
100 g parmesan, riven
1 ägg
1 äggula
2 1/2 dl vetemjöl
salt
Svampfräs:
400 g blandad svamp
50 g smör
färsk timjan
100 g hasselnötter, gärna färska
salt
nymald svartpeppar
2 msk hackad slätbladig persilja
hyvlad parmesan
Gör så här:
Rör ihop ricotta, parmesan, ägg, äggula och 2/3 av vetemjölet. Krydda med salt. Knåda ihop en liten kula och testa: den ska vara elastisk och fast. Om det behövs, tillsätt mer vetemjöl. Dela degen och rulla den till två långa korvar på cirka 11/2 cm i diameter. Skär i bitar, ca 2 cm långa, och ge dem ett lätt tryck med en gaffel så att de plattar till sig något. Lägg dem i en mjölad bunke.
Ansa och skär svampen i bitar och fräs den i smör tillsammans med timjan och nötter. Krydda. Koka gnudin i lättsaltat vatten i 2–3 minuter och låt rinna av. Vänd försiktigt ner gnudin i svampen och toppa med persilja och parmesan. Servera genast medan det är varmt.
Rödbetsrisotto med svamp och parmachips
Tips! Den här härliga risotton är god som ensamrätt, men passar även till en bit smörstekt torsk.
4 personer
1 schalottenlök
300 g rödbetor
150 g parmaskinka
1 msk olivolja
300 g risottoris
2 dl vitt vin
1 1/4 dl grönsaksbuljong
250 g matsvamp, t ex skogschampinjoner och trattkantarell
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
Salt
Nymald svartpeppar
50 g parmesan
1/2 citron, rivet skal
Gör så här:
- Hacka lök, skala rödbetorna och riv dem grovt. Skär hälften av parman i mindre bitar.
- Stek skivorna spröda i olivolja, lyft ur och låt rinna av på hushållspapper.
- Fräs den hackade parman, tillsätt lök och låt fräsa med utan att den tar färg. Tillsätt ris och rödbetor, fräs några minuter och häll över vinet. Låt det koka in. Häll därefter på buljong, lite i taget allteftersom det absorberas.
- Putsa svampen och fräs i olja tillsammans med pressad vitlök. Krydda med salt och peppar. Vänd ner riven parmesan i risotton, smaka av med salt, peppar och rivet citronskal.
Kyckling i ugn med svamp, bacon och salvia
Testa den här kycklingen med både svamp och druvor, en ny favorit!
4 portioner
1 hel kyckling
150 g bacon i skivor
250 g champinjoner
Olivolja till stekning
1 klyfta vitlök
Salt och nymalen svartpeppar
4 schalottenlökar
3 kvistar färsk timjan
6 blad salvia
3 ½ dl vitt vin
200 g kärnfria druvor
2 dl vispgrädde
Till servering:
1 kg små potatisar
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°.
- Dela kycklingen i fyra delar.
- Stek baconskivorna krispiga i en torr stekpanna. Lägg dem åt sidan.
- Rensa svamparna och skär i mindre bitar.
- Bryn dem i lite olja i en panna. Ställ åt sidan.
- Pressa vitlöken och blanda med salt och peppar i en liten skål.
- Bryn kycklingen i en stekpanna med lite olja.
- Gnid in kycklingen med vitlök och kryddor.
- Skala schalottenlökarna.
- Placera kycklingen i en ugnsfast form och fördela svamp, hela lökar, timjan och salvia runt om.
- Slå ner vinet i formen och låt gå i ugnen i 30 minuter.
- Skrubba eller skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 20 minuter.
- Skölj vindruvorna.
- Ta ut fatet från ugnen.
- Tillsätt vindruvor och grädde och ställ tillbaka i ugnen.
- Låt allt gå i ytterligare ca 15 minuter, tills kycklingen är genomstekt och gyllene.
- Strö bacon över kycklingen före serveringen och servera med kokt potatis som tillbehör.
Av: Gitte Heidi Rasmussen, Kristina Marckmann, Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Skovdal Nordic, Carina Krüger, Betina Hastoft, Inge Skovdal
LÄS MER:
Svamptoast med parmesan och persilja