8 grilltrender att testa 2022
Grillsäsong närmar sig med stormsteg så vad är det vi satsar på att lägga på grillen 2022? Pizzan hänger kvar även detta år (tack och lov) och det gäller att satsa på en riktigt tunn deg. I år kör vi även förrätterna på grillen så som bruschetta, tortilla och kammusslor. Lika bra att köra på när grillen ändå är igång! En stor grilltrend är att lägga lite finare fisk på gallret, antingen på spett eller i halster.
Här är 8 grilltrender att testa 2022:
Grilltrend 1
Förrätt på glöden
Grillad bruschetta, grillade tortillas, grillad melon med tomat- och olivsalsa, halstrade kammusslor – en lyxigt grillad förrätt, som är snabbt fixad, blir perfekt att mumsa på medan huvudrätten får gå klart på grillen.
Grilltrend 2
Grönt grillgodis
Grönt på grillen är hetare än någonsin – och nu är det inte bara grönt som tillbehör, utan det gröna spelar ofta huvudrollen helt själv. Servera ett helt fat med grillade grönsaker och en massa dippsåser till, glödbaka en rotselleri, halstra sesamoljepenslade skivor av aubergine, grilla trinda ostfyllda portabellohattar eller sota romansalladshalvor till en matig sallad. Grönt, gott godis på grillen!
Grilltrend 3
Lyxlagad fisk
Favoritfisken på grillen har länge varit lax – trots att vi i det här landet har ett fantastiskt utbud av fisk. Inget ont om lax (för hur gott är inte det på grillen?), men det är dags att testa lite nya varianter. Fiskar med fast och lite magrare kött, som marulk och havskatt, blir jättegott på grillen, se bara till att pensla dem med olja, och trä dem gärna på spett eller lägg dem i grillhalster för bästa resultat.
Grilltrend 4
Bakat bröd på grillen
Grillen är ju i princip en ugn, och det är dags att se den som en sådan. Nästan allt går att tillaga på grillen – exempelvis bröd! Att ställa en gjutjärnsgryta på glöden med en saftigt deg inuti ger ett luftigt bröd med härlig skorpa. Eller testa att snabbt steka upp flatbröd på en het pizzasten eller gjutjärnspanna på grillen. Och varför inte ge den gamla klassikern pinnbröd en comeback? Pimpa dem genom att breda på en kanelbullefyllning (mjukt smör, socker, kanel) och vira ihop runt ett spett och grilla, och vips har du en god dessert!
Grilltrend 5
Glödheta tillbehör
Även tillbehören tillagas på grillen – såser, soppor, sallader. Aubergine och paprikor grillas mjuka, får röksmak och blir till en smakrik mojo rojo-sås, baba ganouche, tomatbas till pizzan eller gazpacho dagen efter. Kål grillas till en cole slaw, de kokta potatisarna till potatisalladen får knaprig grillyta, vindruvor kan grillas i paket med olivolja och rosmarin till osten efter maten.
Grilltrend 6
Utan marinad
Just när det gäller köttet väljer vi i år med omsorg. Det ska helst vara närproducerat och ekologiskt – och när köttet är av högsta kvalitet så behövs helt enkelt ingen marinad, utan köttet bara saltas och peppras för att få maximal naturell smak.
Grilltrend 7
Pizza på gallret
Nej, vi kommer inte undan i år heller: pizza på grillen är här för att stanna. Nu har vi också lärt oss av våra misstag, så vi bakar degen tunt, lägger på en fior di latte (alltså mozzarellaost med mindre vätska, för att behålla krispet i degen), värmer pizzastenen ordentligt (minst 10 minuter), och lägger på locket för en jämn och hög värme. Vissa av oss kanske till och med tar steget och investerar i en liten pizzaugn? Finns ju inget bättre än hemmagjord pizza!
Grilltrend 8
Röksmak
I år ska det grillades rökiga smaker förstärkas mer än någonsin. I marinader väljer vi kryddor som klarar av och matchar rökighet extra bra som kummin, chili och citrus. Vi understryker också rökigheten genom att välja rökt ost till pizzan eller hamburgaren och toppar gärna grillad ananas eller nektarin med lite rökig chipotlechili.
Foto: Betina Hastoft