8 lyxiga snittar till festen
1. Rostad potatis med ostdipp
20 stycken
Du behöver:
20 små potatisar
1 msk olivolja
1 msk salt
1 msk peppar
1 tsk hackad rosmarin
1/2 tsk chiliflingor
100 g cheddar
100 g Västerbottensost
1 dl grädde
1/2 vitlöksklyfta
Gör så här:
- Värm ugnen till 200° varmluft.
- Rulla potatisarna i en blandning av olivolja, salt och peppar.
- Fördela i en ugnsfast form och rosta i ugnen i 20–30 minuter.
- Krydda med hackad rosmarin och chiliflingor när det återstår 10 minuter av ugnstiden.
- Riv cheddar och Västerbottensost och blanda med grädde i en liten kastrull.
- Lägg ner vitlöksklyftan och värm tills all ost smält.
- Ta bort vitlöken och servera dippsåsen med potatisarna.
2. Tacos med chorizo
16 stycken
Du behöver:
4 stora majstortillas
2 msk olivolja
1/2 rödlök
1/2 röd chili
50 g cheddar
50 g chorizo
1 avokado
1 dl crème fraiche
2 msk koriander
Gör så här:
- Värm ugnen till 200° varmluft.
- Stansa ut 4 små rundlar, 5 cm i diameter, från 4 stora majstortillas.
- Pensla bröden med olivolja och fördela dem i mellanrummen på en uppochnedvänd muffinsform. Grädda 8 minuter.
- Finhacka rödlöken och röd chili.
- Skär cheddar i små tärningar.
- Skär chorizon i bitar och stek i en het panna.
- Mosa avokadon med crème fraiche till en guacamole.
- Fördela 1 dl guacamole på varje tortillabit, toppa med hackad lök och chili.
- Fördela ost på hälften och chorizo på resterande tacos.
- Strö koriander över och servera.
3. Kycklingspett szechuan
12 spett
Du behöver:
500 g kycklinglårfiléer
2 msk mörk sojasås
1 msk mirin
1 tsk krossad szechuanpeppar
2 msk strösocker
2 krossade vitlöksklyftor
1 msk srirachasås
Sesamfrön
Gör så här:
- Tärna kycklinglårfiléerna.
- Blanda mörk sojasås, mirin, krossad szechuanpeppar, strösocker, krossade vitlöksklyftor och srirachasås.
- Lägg ner kycklingbitarna i marinaden och ställ kallt 2 timmar.
- Värm ugnen till 200° varmluft.
- Trä upp kycklingen på blötlagda träspett, fördela på bakplåtspappersklädd ugnsplåt och tillaga i ugn 30 minuter.
- Koka ner resterande marinad i en kastrull.
- Glasera spetten med den kladdiga såsen och låt gå i ugnen i ytterligare 5 minuter tills de får fin färg.
- Strö lite sesamfrön över.
4. Chips med rom-dipp
40 stycken
Du behöver:
150 g naturella chips
2 dl crème fraiche
2 msk rivet citronskal
50 g valfri rom
Gör så här:
- Häll upp naturella chips.
- Servera crème fraiche smaksatt med rivet citronskal i en skål och valfri rom i en annan skål.
- Servera med skedar.
5. Mini-miso-aubergine
20 stycken
Du behöver:
500 g aubergine
Olja
75 g vit misopasta
2 msk socker
1 msk risvinäger
2 msk riven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
Gör så här:
- Halvera aubergine på längden och pensla med lite olja.
- Stek med snittytan nedåt i medelvarm grillpanna 5 minuter tills de är mjuka och har fått färg.
- Vänd och stek ytterligare 1 minut.
- Värm grillelementet i ugnen.
- Vispa ihop vit misopasta, socker, risvinäger, riven ingefära och pressade vitlöksklyftor.
- Fördela auberginehalvorna med snittytan uppåt på en ugnssäker plåt.
- Skeda över all misosås och grilla i ugnen 5 minuter tills auberginen tagit riktigt mycket färg.
6. Picklad vattenmelon med vitost
20 stycken
Du behöver:
1 liten vattenmelon
1 tsk honung
2 msk rosévinäger
1 nypa chiliflingor
1 tsk salt
150 g vitost
20 korianderblad
1 tsk sumak
Gör så här:
- Tärna vattenmelonen i 2 cm stora kuber.
- Rör ihop honung, rosévinäger, chiliflingor och salt och blanda ner melonen.
- Låt stå kallt i 30 minuter.
- Skär vitost i 2 cm stora tärningar.
- Trä upp melon, ost och korianderblad på små spett eller tandpetare.
- Strö sumak över och servera.
7. Blinier med rödbetskaviar
16 blinier
Du behöver:
16 färdiga blinier (om du inte gräddar egna)
2 kokta rödbetor
1 finhackad schalottenlök
1 tsk sherryvinäger
4 msk crème fraiche
4 msk färskost
1 tsk hackad dill
Salt
Peppar
Gör så här:
- Grädda egna eller köp färdiga blinier eller plättar.
- Hacka kokta rödbetor mycket fint och blanda i en skål med finhackad schalottenlök och sherryvinäger.
- Blanda crème fraiche med färskost och hackad dill.
- Smaka av med salt och peppar.
- Klicka lite röra på varje blini och skeda över lite rödbetshack.
- Garnera med dill och servera.
8. Inbakad merguezkorv
20 bitar
Du behöver:
400 g merguezkorv
1/2 vitlöksklyfta
1 förpackning smördeg
1 ägg
2 tsk svarta kumminfrön
Salt
Peppar
Gör så här:
- Snitta upp merguezkorv och pressa ut köttet.
- Pressa ner vitlöksklyftan i köttet, salta och peppra. Rör om.
- Rulla ut smördegen och skär i två avlånga bitar.
- Fördela hälften av fyllningen som en lång korv mitt på längs med den ena deg-remsan.
- Vik deg över och se till att det sluter tätt.
- Gör likadant med andra.
- Vispa upp ägg och pensla degknytena.
- Strö svarta kumminfrön över.
- Dela i 3 cm långa bitar.
- Låt stå kallt i 20 minuter.
- Grädda dem frasiga i 15 minuter i ugnen på 200° varmluft.
Av: Janine Ratcliffe, Adam Busch
Foto: Mike English/Europapress
LÄS MER: