Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

8 lyxiga snittar till festen

20 dec, 2019
AvRedaktionen
Recept på lyxiga snittar till festen
Finns det egentligen någon bättre festmat än snittar? Vi listar 8 oemotståndliga varianter som passar perfekt för alla vinterns fester.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Rostad potatis med ostdipp

20 stycken

Du behöver:

20 små potatisar

1 msk olivolja

1 msk salt

1 msk peppar

1 tsk hackad rosmarin

1/2 tsk chiliflingor

100 g cheddar

100 g Västerbottensost

1 dl grädde

1/2 vitlöksklyfta

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200° varmluft.
  2. Rulla potatisarna i en blandning av olivolja, salt och peppar.
  3. Fördela i en ugnsfast form och rosta i ugnen i 20–30 minuter.
  4. Krydda med hackad rosmarin och chiliflingor när det återstår 10 minuter av ugnstiden.
  5. Riv cheddar och Västerbottensost och blanda med grädde i en liten kastrull.
  6. Lägg ner vitlöksklyftan och värm tills all ost smält.
  7. Ta bort vitlöken och servera dippsåsen med potatisarna.

2. Tacos med chorizo

16 stycken

Du behöver:

4 stora majstortillas

2 msk olivolja

1/2 rödlök

1/2 röd chili

50 g cheddar

50 g chorizo

1 avokado

1 dl crème fraiche

2 msk koriander

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200° varmluft.
  2. Stansa ut 4 små rundlar, 5 cm i diameter, från 4 stora majstortillas.
  3. Pensla bröden med olivolja och fördela dem i mellanrummen på en uppochnedvänd muffinsform. Grädda 8 minuter.
  4. Finhacka rödlöken och röd chili.
  5. Skär cheddar i små tärningar.
  6. Skär chorizon i bitar och stek i en het panna.
  7. Mosa avokadon med crème fraiche till en guacamole.
  8. Fördela 1 dl guacamole på varje tortillabit, toppa med hackad lök och chili.
  9. Fördela ost på hälften och chorizo på resterande tacos.
  10. Strö koriander över och servera.

3. Kycklingspett szechuan

12 spett

Du behöver:

500 g kycklinglårfiléer

2 msk mörk sojasås

1 msk mirin

1 tsk krossad szechuanpeppar

2 msk strösocker

2 krossade vitlöksklyftor

1 msk srirachasås

Sesamfrön

Gör så här:

  1. Tärna kycklinglårfiléerna.
  2. Blanda mörk sojasås, mirin, krossad szechuanpeppar, strösocker, krossade vitlöksklyftor och srirachasås.
  3. Lägg ner kycklingbitarna i marinaden och ställ kallt 2 timmar.
  4. Värm ugnen till 200° varmluft.
  5. Trä upp kycklingen på blötlagda träspett, fördela på bakplåtspappersklädd ugnsplåt och tillaga i ugn 30 minuter.
  6. Koka ner resterande marinad i en kastrull.
  7. Glasera spetten med den kladdiga såsen och låt gå i ugnen i ytterligare 5 minuter tills de får fin färg.
  8. Strö lite sesamfrön över.

4. Chips med rom-dipp

40 stycken

Du behöver:

150 g naturella chips

2 dl crème fraiche

2 msk rivet citronskal

50 g valfri rom

Gör så här:

  1. Häll upp naturella chips.
  2. Servera crème fraiche smaksatt med rivet citronskal i en skål och valfri rom i en annan skål.
  3. Servera med skedar.

5. Mini-miso-aubergine

20 stycken

Du behöver:

500 g aubergine

Olja

75 g vit misopasta

2 msk socker

1 msk risvinäger

2 msk riven ingefära

2 pressade vitlöksklyftor

Gör så här:

  1. Halvera aubergine på längden och pensla med lite olja.
  2. Stek med snittytan nedåt i medelvarm grillpanna 5 minuter tills de är mjuka och har fått färg.
  3. Vänd och stek ytterligare 1 minut.
  4. Värm grillelementet i ugnen.
  5. Vispa ihop vit misopasta, socker, risvinäger, riven ingefära och pressade vitlöksklyftor.
  6. Fördela auberginehalvorna med snittytan uppåt på en ugnssäker plåt.
  7. Skeda över all misosås och grilla i ugnen 5 minuter tills auberginen tagit riktigt mycket färg.

6. Picklad vattenmelon med vitost

20 stycken

Annons

Du behöver:

1 liten vattenmelon

1 tsk honung

2 msk rosévinäger

1 nypa chiliflingor

1 tsk salt

150 g vitost

20 korianderblad

1 tsk sumak

Gör så här:

  1. Tärna vattenmelonen i 2 cm stora kuber.
  2. Rör ihop honung, rosévinäger, chiliflingor och salt och blanda ner melonen.
  3. Låt stå kallt i 30 minuter.
  4. Skär vitost i 2 cm stora tärningar.
  5. Trä upp melon, ost och korianderblad på små spett eller tandpetare.
  6. Strö sumak över och servera.

7. Blinier med rödbetskaviar

16 blinier

Du behöver:

16 färdiga blinier (om du inte gräddar egna)

2 kokta rödbetor

1 finhackad schalottenlök

1 tsk sherryvinäger

4 msk crème fraiche

4 msk färskost

1 tsk hackad dill

Salt

Peppar

Gör så här:

  1. Grädda egna eller köp färdiga blinier eller plättar.
  2. Hacka kokta rödbetor mycket fint och blanda i en skål med finhackad schalottenlök och sherryvinäger.
  3. Blanda crème fraiche med färskost och hackad dill.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Klicka lite röra på varje blini och skeda över lite rödbetshack.
  6. Garnera med dill och servera.

8. Inbakad merguezkorv

20 bitar

Du behöver:

400 g merguezkorv

1/2 vitlöksklyfta

1 förpackning smördeg

1 ägg

2 tsk svarta kumminfrön

Salt

Peppar

Gör så här:

  1. Snitta upp merguezkorv och pressa ut köttet.
  2. Pressa ner vitlöksklyftan i köttet, salta och peppra. Rör om.
  3. Rulla ut smördegen och skär i två avlånga bitar.
  4. Fördela hälften av fyllningen som en lång korv mitt på längs med den ena deg-remsan.
  5. Vik deg över och se till att det sluter tätt.
  6. Gör likadant med andra.
  7. Vispa upp ägg och pensla degknytena.
  8. Strö svarta kumminfrön över.
  9. Dela i 3 cm långa bitar.
  10. Låt stå kallt i 20 minuter.
  11. Grädda dem frasiga i 15 minuter i ugnen på 200° varmluft.

Av: Janine Ratcliffe, Adam Busch

Foto: Mike English/Europapress

LÄS MER: 

Snittar med sesampanerad halstrad lax

Supergoda snittar med rökt laxröra

Annons