8 mumsiga marinader till grillat
Tips! Att marinera kött, fisk eller fågel är ett bra sätt att lyckas med grillningen. Olja och vinäger tillsammans med smaksättningarna ger en god bas som sätter smak. Vinägersyrorna eller syror i citrusfrukter hjälper till att möra köttet en aning.
1. Kardemumma- och kaffemarinad
Mortla 5 repade timjankvistar med 1 tsk kardemummakärnor. Blanda med 1 msk olivolja och 2 dl starkt kaffe. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Jättegott till fläskkött.
2. Kokosmarinad med citrongräs
Hacka det vita på 2 citrongrässtjälkar, 4 limeblad och 2 chilifrukter (kärna ur dem om du vill ha svagare hetta). Lägg i matberedare tillsammans med 2 msk rapsolja, 1 tsk salt och 3/4 dl kokosmjölk. Pulsera i intervaller tills allt har blivit finhackat. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten.
3. Saltlake
Rimma kött, fågel eller fisk för ett saftigare, fastare kött. Till 1 kg kött: blanda 1 liter vatten, 1 dl salt och 1 dl strösocker. Smaksätt eventuellt med 2 rivna vitlöksklyftor, 1 msk svartpeppar eller 2 msk riven ingefära. Lägg råvaran i lagen och låt ligga i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Låt sedan rinna av ordentligt. Till 1 kg fisk: 1 liter vatten, 1/2 dl salt och 1/2 dl råsocker. Smaksätt eventuellt med förslagen ovan. Låt ligga i lagen i minst 30 minuter, högst 4 timmar.
4. Rökig whiskymarinad
Mortla 2 msk muscovadosocker, 1 tsk rökt paprikapulver, 1/2 tsk chiliflagor och 1 finskuren vitlöksklyfta. Rör ner 1 tsk salt, 4 msk whisky, gärna rökig, och 1 msk vit balsamvinäger. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Marinera gärna kycklingvingar eller fläskkotletter med fettkappa.
5. Asiatisk marinad
Blanda 3 msk färskpressad lime- eller citronsaft med 2 msk risvinäger, 1 msk finriven ingefära, 1 msk sesamolja, 4 msk rapsolja, 2–3 msk sesamfrö, rivet saft och skal från 2 ekologiska citroner. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Passar till skaldjur, fet fisk, fläsk och fågel. Även matiga grönsaker.
6. Ingefärs- och chilimarinad
Mixa ihop 2 tsk salt, 2 tsk chilipulver, saft och rivet skal från 1 lime, 1 tsk strösocker, 2 tsk vitlöksolja och 2 tsk hackad, inlagd ingefära till en slät marinad. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Extra gott till fisk.
7. Misomarinad
Blanda 500 g vit misopasta med 2 1/2 dl mirin (risvin) och 1 1/4 dl strösocker. Värm över vattenbad tills sockret helt har smält. Låt svalna. Håller några veckor i kylskåp. Du kan också blanda ner den i majonnäs eller röra ut den med wasabi, lite sesamolja och rapsolja så får du en fantastisk dressing. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Passar fisk men även kyckling och fläskkött, då i små bitar på spett. Även gott att pensla på aubergine strax före grillning.
8. Saffrans- och citrusmarinad
Riv 2 schalottenlökar i en skål. Rör ner 6 msk citronsaft, 2 msk limesaft och 2 msk olivolja. Tillsätt 1/2 tsk salt, 1/2 tsk nymald svartpeppar och 1/4 gram saffran. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Passar fisk- och skaldjur men även kyckling.