8 recept att fira våffeldagen med
Våffeldagen har sitt ursprung i den kristna traditionen där jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Jesus nio månader senare. Jungfru Maria kallas även Vår Fru, vilket gjorde att dagen kallades Vårfru-dagen, som senarei folkmun blev våffeldagen. Ända sedan 1600-talet har våfflor lagats i olika varianter och utföranden och våffeljärnet som vi känner igen det dök upp någon gång i mitten av 1800-talet. Likaså gjorde den söta våfflan med socker, grädde och sylt. Den tidigare våfflan var mer sparsmakad få dessa lyxvaror dök upp i slutet av 1800-talet.
4 tips för riktigt goda våfflor
1. Låt smeten vila
Våffelsmeten behöver inte jäsa eftersom den görs med bakpulver, men bakpulvret behöver också lite tid på sig för att komma till sin rätt, så låt smeten stå och svälla ett tag så blir den luftigare. Det går även bra att göra smeten dagen innan och låta den stå i kylen över natten. En annan fördel med att låta smeten stå kallt innan gräddning är att temperaturskillnaden mellan kall våffelsmet och hett våffeljärn gör våfflorna otroligt frasiga.
2. Förvara våfflorna i ugnen
Inget mer förvara våfflorna på hög, då blir den krispiga ytan ett minne blott. Lägg istället våfflorna på ett galler när de är färdigstekta och förvara dem i ugnen på låg värme fram till servering så håller de sig frasiga längre!
3. Smeten är a och o
Tillsätt lite brynt smör i smeten så får våfflorna en karamellig smak som blir gudomligt gott! Eller bubbelvatten för extra frasiga våfflor. Grädde går också bra att ha i smeten, det gör att våfflorna blir extra goda och fluffiga. Våga smaksätt smeten – du kommer inte ångra dig!
4. Rör om mellan gräddningarna
Det kanske låter som en självklarhet, men det kan också vara lätt att glömma. Våffelsmet skiktar sig väldigt snabbt, så se till att röra om innan du ska hälla på smet till en ny våffla!
Här är våra favoritrecept på våfflor – att äta till frukost, lunch, middag och dessert!
RÅGVÅFFLOR MED VARMRÖKT LAX
Fyllig och mättande variant på våfflor med klassiska svenska smaker.
Till recept>>
ÖRTVÅFFLOR MED FÄRSKA RÄKOR
Gräslök och färsk dill gör våffelsmeten både vacker och god.
Till recept>>
SPENATVÅFFLOR MED AVOKADO, ÄGG OCH ROSTADE KIKÄRTER
Att grönt är skönt gäller givetvis även våfflor!
Till recept>>
RÅGVÅFFLOR MED STENBITSROM, VISPAD CRÈME FRAICHE OCH RÖDLÖK
Här är våfflorna som osar lyx!
Till recept>>
CITRONVÅFFLOR MED VALLMOFRÖN OCH LEMON CURD
Smaksätt smeten med lite citron och vallmo och smakupplevelsen blir helt ny.
Till recept>>
BELGISKA VÅFFLOR MED KANEL OCH KARAMELLISERADE PÄRON
Ingen lista är komplett utan maffiga belgiska våfflor!
Till recept>>
SÖTPOTATISVÅFFLOR MED KARDEMUMMA OCH FRUKT
Sötpotatis gör våfflorna både extra söta och fina i färgen.
Till recept>>
VÅFFLOR MED KAFFEKRÄM OCH HACKAD MÖRK CHOKLAD
Kaffe, farin och kardemumma – vad kan gå fel?