8 recept med saffran du bara måste testa i jul
Du vet redan att den är världens dyraste krydda men vet du varför? Saffran är pistillerna på en lila krokus som odlas främst i Iran, Marocko, Spanien, Grekland och Indien. 1 kg saffran motsvarar två fotbollsplaner av krokusar och dessa blommor skördas och sorteras för hand. Kanske inte så konstigt att det är dyrare än guld!
Saffran hör onekligen julen till och går att kombinera på många spännande sätt. Den har ett par goda smakkompisar som kan lyfta och förstärka saffranssmaken. Testa att krydda och smaksätta julens alla godsaker med kanel, vanilj, lakrits, nejlika och ingefära.
1. Juldrink med saffran, rom och apelsin
Starta alla decembers fester, julbord och glöggmingel med en riktigt god juldrink signerad Catarina König.
Till recept>>
2. Saffranskladdkaka
Japp, du läste rätt! Vår älskade kladdkaka möter här lyxkryddan saffran i en magisk kombo!
TILL RECEPT>>
3. Saffransscones
Ljuvliga scones att njuta av till en långfrukost eller till en kopp te framåt eftermiddagen.
TILL RECEPT>>
4. Saffransflätor
Denna saffransfläta bakas med mycket smör och är ett givet tillskott i jul.
TILL RECEPT>>
5. Tigerkaka med choklad och saffran
Barndomens klassiska kaka som bakas med saffran kommer garanterad bli en snackis på adventsfikat.
TILL RECEPT>>
6. Saffransvåfflor
Tänk dig att starta julaftonsmorgon med saffransvåfflor, det om något blir en magisk jul!
TILL RECEPT>>
7. Elsa Billgrens bästa saffransbullar
Hörde vi släta, luftiga saffransbullar? Här hittar du det perfekta mellantingen mellan lussekatt och saffransbulle.
TILL RECEPT>>
8. Klassiska lussebullar
Ingen lista är komplett utan ett recept på klassiska lussebullar!
TILL RECEPT>>
Tips på hur du får riktigt saftiga lussebullar
Maxa smaken
Vill du ha lussebullar med extra mycket smak av saffran (vem vill inte det?) så kan du ha ner saffranet när du värmer mjölken. Är du ute i god tid så kan du koka upp en kastrull med ½ dl socker och ½ dl vatten med en påse saffran och låta det dra över natten.
Saftiga russin
Blötlägg russinen en timme innan du trycker in dem i degen så lämnar de fukten i saffransdegen ifred. Varför inte låta dem gotta tills sig i rom eller cognac?
Knåda ordentligt!
Det kanske tråkigaste men samtidigt viktigaste momentet! Knåda i minst 10 minuter med maskin och ytterligare lite längre för hand. Du vet att du knådat ordentligt när du kan ta en bit deg, dra ut den tunt och degen inte går sönder. Då har du ordentligt starka glutentrådar och det gör degen lätt att jäsa.
Förvara bullarna rätt
Visste du att du kan göra egna bake-off bullar? Frys bullarna när de är utbakade och sen när du känner dig sugen är det bara att tina, jäs och grädda som vanligt. Färdiggräddade bullar fryser du in och tinar i kylen innan de åker in i ugnen igen.
Stäng in saftigheten
Pensla lussebullarna med sockerlag när de är färdigbakade. Av alla tips är detta det enklaste, och kanske viktigaste, för att kapsla in det saftiga. En sockerlag gör du enkelt på 1 dl socker och 2 dl kokande vatten. Lös upp sockret och låt svalna.