Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

9 goda ost- och vinkombinationer som alla borde ha koll på

17 jul, 2016
Ost och vin är en given kombination, men det gäller att välja rätt vin till rätt ost för att få ut det bästa av smakerna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Salta, krämiga, mögliga, färska och gräddiga – det finns många sorters ostar, men oavsett vilken du föredrar finns det alltid ett vin gjort på en viss druva som passar och lyfter smaken.

LÄS OCKSÅ:

Är det här sommarens finaste vinbox?

8 oväntade hälsofördelar med att dricka vin

Ny forskning visar att vi blir friskare av vin, ost och choklad

1. Parmesan + Rosé

Den välsmakande, salta och hårda parmesanosten och ett glas friskt – och gärna torrt – rosévin är allt du behöver i mat- och dryckesväg för en lyckad kväll för smaklökarna.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

02. parmesan4

2. Brie + Riesling

Annons

Många anser att riesling är ett alldeles för sött vin, men faktum är att det är den låga alkoholhalten och höga fruktigheten som bidrar till smaken. Inte helt övertygad? Testa ett glas riesling med en bit brie och du kanske kommer ändra uppfattning.

08. brie

3. Cheddar + Cabernet sauvignon

Cheddarosten passar utmärkt ihop med ett fylligt och rödvin med syrlig smak – så som ett cabernet sauvignon- eller ett tempranillovin

01. cheddar5

4. Manchego + Sauvignon blanc

Annons

Den här osten gjord på fårmjölk har en kryddig, men ändå nötigt söt smak, gifter sig väl med ett glas fruktigt vitt vin gjort på druvorna sauvignon blanc  eller verdejo.

03. manchego

5. Gruyere + Sherry

En lagrad gruyereost har en söt och nötig smak, därför kombineras den bäst med en sherry av typen oloroso. Oloroso har högre alkoholhalt än exempelvis typen fino och kännetecknas av en rik och torr smak.

04. gruyere

6. Burrata + Champagne

Annons

Få ostar går upp mot en riktigt bra och burrata och för att balansera upp den fylliga och gräddiga smaken krävs något fräscht och bubbligt som champagne. Välj med fördel en torr variant.

07. burrata

7. Gorgonzola + Muscat

Smaken av en krämig, pikant gorgonzola förhöjs ytterligare av ett glas sött muscatvin.

09. gorgonzola

8. Gouda + Merlot

Annons

Goudaosten har en nötig smak och en yngre gouda gör sig bäst med öl. En äldre gouda kommer däremot till sin rätt med ett fylligt vin, som en merlot eller shiraz.

05. gouda2

9. Camembert + Chardonnay

En krämig ost som camembert går verkligen hand i hand med en rik chardonnay.

06. camembert2

Källa: Cosmopolitan Foto: Shutterstock

Annons