9 goda maträtter med jordgubbar
Jordgubbssäsongen är här och nu gäller det att passa på att glädjas över de röda, saftiga och söta bären så länge det går. Men istället för de klassiska jordgubbsdesserterna finns det många – kanske något otippade sätt – att avnjuta jordgubbar.
Goda maträtter med jordgubbar
1. Jordgubbsspett med brownie och marshmallows
Superenkelt och gott tilltugg för både stora och små. Spetten kan ätas som de är, likaväl som de kan slängas en snabbis på grillen.
Du behöver:
Jordgubbar
En brownie eller valfri kaka, gärna i ugnsform
Grillspett
Marshmallows
Chokladsås (valfritt)
Gör så här:
1. Blötlägg spetten om du ska grilla dem.
2. Stansa eller skär ut lagom stora bitar av brownien eller den mjuka kakan.
3. Varva jordgubbar, kakbitar och marshmallows på spetten.
4. Grilla om du vill.
5. Avsluta med att ringla över chokladsås.
2. Caprese med jordgubbar
Lätt, fräsch och somrig lunch eller förrätt med det lilla extra. Byt ut tomaterna mot skivade jordgubbar och få säsongens godaste smakupplevelse.
Du behöver:
3 dl skivade jordgubbar
1-2 förpackningar mozzarella (beroende på hur mycket ost du vill ha)
1 dl pesto (hemmagjord eller köpt)
Färsk basilika
Salt och olivolja
Receptet ger cirka 4 portioner.
Gör så här:
1. Skiva jordgubbar och skär mozzarellan i lagom stora bitar.
2. Varva jordgubbar och mozzarella på ett serveringsfat.
3. Ringla över pesto, olivolja, salt och peppar.
4. Avsluta med att garnera med färska basilikablad.
3. Champagneglass med jordgubbar
Svalkande, frisk och festlig glass gjord på champagne, roséchampagne och färska jordgubbar.
Du behöver:
1,5 dl champagne (eller annat bubbel)
1,5 dl roséchampagne
Färska jordgubbar, hallon eller andra bär
Glassformar
Receptet ger cirka 10 glassar
Gör så här:
1. Fyll hälften av formarna till hälften med champagne och andra hälften av formarna med roséchampagne (så att det blir 5 stycken med champagne och 5 stycket med roséchampagne, fyllda till hälften).
2. Lägg försiktigt i jordgubbarna och sätt i pinnen. Ställ in glassarna i frysen några timmar, tills de stelnat. Servera.
4. Grillade munkar med vaniljfrosting och jordgubbar
Uppdatera munkfikat med den här goda och snabba efterrätten. Ge munkarna yta direkt på grillen, värm i stekpanna eller i smörgåsjärnet.
Du behöver:
8 munkar, gärna sockrade
2-4 msk socker
1 liter jordgubbar
Zest från 1 citron
1 tsk vaniljsocker
Till ricottacremen:
1 dl färskost
2 dl ricottaost
2,5 dl vispad grädde
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Blanda jordgubbar, socker, zest och vaniljsocker i en skål. Låt stå i cirka 20 minuter.
2. Under tiden, vispa färskosten tills du får en fluffig konsistens. Tillsätt ricotta och den vispade grädden. Vispa tills allt har fluffat till sig. Det kan ta några minuter.
3. Tillsätt vaniljsocker och blanda väl. Ställ blandningen i kylskåpet.
4. Grilla munkarna tills de får en gyllene yta. Låt svalna en aning och halvera dem.
5. Fyll ena halvan med jordgubbar och frosting och lägg på andra halvan. Servera och ät omedelbart.
5. Bakad brieost med jordgubbar
Varm brie får en krämig konsistens och smakerna frisätts på ett helt annat sätt än när den är rumstempererad. Tillsammans med sötsyrliga jordgubbar, honung och balsamvinäger är du i hamn.
Du behöver:
2 msk balsamvinäger
2 msk honung
3 dl skivade jordgubbar
5 msk grovhackad basilika
5 msk rostade pekannötter
1 stor brie
Valfria tillbehör, t.ex kex.
Gör så här:
1. Blanda balsamvinäger och honung. Tillsätt skivade jordgubbar, blanda och låt vila i kylskåpet i minst 10 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader och värm osten i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills den känns mjuk när du trycker på den.
3. Ta ut jordgubbsblandningen och tillsätt basilikan och pekannötterna. Blanda.
4. Toppa brieosten med jordgubbsblandningen och servera.
6. Crostini med jordgubbar och getost
Ett underbart snack, förrätt, efterrätt eller huvudrätt – you name it. Den här goda crostinin med somrig topping går alltid hem.
Du behöver:
1 baguette
3 tsk olivolja
1,5 dl getost
5 dl skivade jordgubbar
Balsamico
En näve mynta eller basilikablad
Gör så här:
1. Skiva baguetten och lägg på en plåt. Pensla med olivolja och rosta lätt i ugnen tills ytorna fått en lätt gyllene färg. Du kan också steka dem lätt i en stekpanna.
2. Låt svalna och bred sedan på getost. Toppa med de skivade jordgubbarna, ringla över balsamicon och garnera med mynta eller basilika.
7. Dekorativ jordgubbsros
Med hjälp av en vass kniv och lite fingerfärdighet kan du enkelt skulptera en ros ur en jordgubbe. Perfekt att dekorera tårtan med.
Gör så här:
1. Börja med att skära snitt längst ner på jordgubben och tänk på att inte skära igenom hela vägen. Skär snett inåt i botten, det blir cirka fem snitt.
2. Andra raden gör du likadant med, men denna gång ska du tänka på att lägga snitten mellan de nedersta ”bladen”. Upprepa tills du snittat hela. Toppen skär du i spiralmönster.
Mer utförlig information hittar du här.
8. Salsa med jordgubbar och mango
Kombinationen av sött, syrligt och starkt är ett vinnande koncept. Den här salsan passar som tillbehör och till nachos, men kan även avnjutas som den är.
Du behöver:
1,5 dl tärnade jordgubbar
1,5 dl tärnad mango
1 jalapeño
2 msk finhackad rödlök
2 msk hackad färsk koriander
2 msk honung
Juice från 1 lime
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål. Servera.
9. Jordgubbsvinegrette
Dressa salladen med något nytt – varför inte den här ljuvliga vinegretten med jordgubbar som bas?
Du behöver:
2 msk honung
2 msk balsamvinäger
4 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
4 stora jordgubbar
Salt och peppar
Gör så här:
1. Lägg allt i en matberedera eller blender och mixa tills dressingen är slät.
2. Smaka av med salt och peppar.