10 smaksensationer från San Sebastian
1. Världens bästa restaurang!
Tillsammans med sin konkurrent Mugaritz brukar Azrak räknas som två av världens bästa restauranger. Arzak inspirerar kockarnas världselit, gourmeter och matentusiaster. Elena Arzak och pappa Juan Mari är det spanska restaurangkökets härskarpar; superlaborerade matpresentationer serverade som showpieces är deras signatur. Stor upplevelse på liten yta. Avsmakningsmeny från 170 euro.
Alcalde Elósegul, 273
arzak.es
2. Tokgott trolleri
Supersympatiske chefen Paolo Loureiro på Restaurante Branka trollar med baskiska smaker och internationella matinnovationer. Prova till exempel ostron med kräftstjärtsjuice & citronvinäger, grillad piggvar, torrija (lyxiga fattiga riddare) med mandelglass. En glassfruktdessert serverad på takterrassen tar dig närmare himlen, plus att du får utsikt mot La Conchabukten.
Paseo Eduardo Chillida, 13
branka-tenis.com
3. Delikat deli
Zapore Jai är en klaustrofobitrång deli med ett urval av Spaniens förnämsta skinkor. Kung är Jamon Iberico de Bellota, ursprungsklassad, lagrad 24–46 månader från frigående grisar i Extremadura. Även utsökta fiskkonserver, läckra korvar, fint urval spanska och franska viner, spansk olivolja.
San Jerónimo 21
zaporejai.com
4. Suverän saluhall
Mercado la Bretxa är saluhallen med stort S. På torget står grönsaks- och fruktförsäljare med egna produkter, odlade på höjderna runt San Sebastian. En rulltrappa ner ligger fisk- och charkuteristånden vägg-i-vägg. Sällan skådade artistiska fiskstilleben tronar i iskylda diskar. Brutalt, vackert, kommersiellt, högljutt.
Edificio Arkoak Bretxa. Local B17B
5. Ciderhusreglerna
Hos Astarbe serveras cider i massor. Gigantiska, kolgrillade, enkilos chuletas (fläskkotletter) och omeletter fyllda med baccalau (torsk som påminner något om lutfisk) är deras stående meny. Från januari till och med mars är högsäsong för årets nya cider. Sympatiska syskonen Astarbe har sin gigantiska ”cidreria” med anor sedan 1500-talet strax utanför San Sebastian. Turistigt men kvalitet. Man äter tills man storknar, gott, och dricker så mycket cider man vill till fast pris.
Camino de Txoritokieta Bidea, 13
astarbesagardotegia.com
6. Stjärnhotell
Hotel Astoria 7, dedicerat till alla filmstjärnor som besöker stadens berömda filmfestival varje år. Boka till exempel Audrey Hepburns, Meryl Streeps eller Elizabeth Taylors rum. Eller häng i deras snyggdesignade lounge och ta frukost i caféet som ligger vägg-i-vägg.
Sagrada Familia 1
astoria7hotel.com
7. Bli en vin-vinnare
”Un crianza, per favor!”. En pinxtosrunda i San Sebastian är också ett perfekt tillfälle att göra en vinavsmakning, här är ett enkelt sätt att kolla kvaliteten på vinet: crianza (ett vin som lagrats i minst 1 år) riserva (har lagrats minst 3 år) och den prestigefyllda gran riservan (lagrad minst 5 år). Crianzan får du i små bodegaglas och riservan serveras i glas på fot.
8. Fantastisk fisk
Nästan alldeles i slutet av hamnpromenaden ligger bland annat fiskkrogen La Rampa. Sitt ute under den blå baldakinen. Njut ute av en smakrik fisksoppa, en tallrik grillade sardiner, grillad bläckfisk eller kanske mer pompöst, ett kopiöst fat kolgrillade skaldjur, ställets trade mark. Opretentiöst.
C/Muelle 26–27, bajo
restaurantelarampa.com
9. På första parkett
Med hela San Sebastian för ögonen och solnedgången som målar den magiska bilden av La Concha ligger restaurang/café Bokado. Dåsa i timtal på terrassen med en café solo eller njut av restaurangens spansk/internationella kök och håll dig kvar vid utsikten med ett fönsterbord.
Jacques Cousteau Plaza, 1
bokadomikelsantamaria.com
10. Korv på köpet
Inte en krog eller bar är värd sitt namn om den inte serverar chistorra; den grillade baskiska korven gjord på fläsk- och oxkött, kryddad med vitlök och paprika. Vare sig man vill det eller ej, sätts alltid en tallrik på bordet med nygrillad Chistorra, en bit bröd och kanske en majosenapssås till. Krogen bjuder. Smakrikt prattilltugg med hetta.
Bonus: Pintxos per favore!
Att gå från bar till bar och äta pintxos, Baskiens motsvarighet till tapas, är det roligaste och mest prisvärda sättet att uppleva stadens matkultur. Här listar vi 4 bra ställen.
1. Pålitlig klassiker
Gandarias är ett fräscht, pålitligt litet hak med välarbetade mumsbitar och en à la cartemeny med framför allt kött. Mer välhängt, marmorerat och mört kan det knappast bli än här. Kanske en krispigt gräddad baccalaucrèpe eller ett kolgrillat bläckfiskspett ackompagnerat av sin egen svarta sås! Den som orkar beställer sen av San Sebastians bästa chuletas, snyggt skivad. Utmärkt vinlista.
C/31 de Agosto, 23
restaurantegandarias.com
2. Kalasgott och kreativt
På A Fuego Negro serveras hög hippfaktor, välarbetade pinxtos och en annorlunda och stojig stämning. Äter du en, måste du äta två eller tre, minst. Bubblande Txakoli, spritsigt vitt vin, eller Txikito eller ett glas rött eller två – bartendrarna är experter på hiphop såväl som rijoaviner. Bra start för en pinxtosbarrunda!
C/del Treinta y una de Agosto, 31
afuegonegro.com
3. Värt en omväg
Bar Azkena är ingen stjärnbeströdd San Sebastian-bar men ett hang out för verkliga finsmakare av rykande nylagade pintxos. Trångt, litet, roligt, stökigt, äkta. Värt en omväg för att få smaka på paret Ignacio och Mercedes sensationellt läckra pinnmat.
Plaza Brexta 2/Donostia
sansebastianpintxobars.com
4. Lär dig laga pintxos
Sugen på en pintxos-workshop? Prova på restaurang Ni Neu, en av superkocken Martin Berasateguis domäner. Lär dig teknik, komposition, smak, textur, under ledning av en restaurangkock. Gör till exempel en ”Gilda” – den mest ursprungliga pintxosen: sardell, guindilla (grön minichili) och oliv på tandpetare. Muy bien! Eller skippa kursen och ät en deras trivsamt goda meny för 25 euro i husets bar.
Avda de la Zurriola, 1
restaurantenineu.com
Av: Lage Stone
Foto: Hans Rooth