Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ädelostpaj toppad med fikon

24 nov, 2023
AvRedaktionen ELLE
Recept på ädelostpaj toppad med fikon
Anders Norrsell
Ädelost, valnötter, päron och fikon – den här ädelostpajen är nästan som en ostbricka!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Fikontoppad ädelostpaj

Fyllig och frestande god!

Lyxlagad fikontoppad ädelostpaj
Anders Norrsell

4–6 portioner

Du behöver:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:

200 g gräddädelost
140 g tärnat bacon
2 päron
10 valnötter

Äggstanning:

4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl kvarg
1 dl riven lagrad ost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Topping:

Fikon
Granatäppelkärnor

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och smör. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en boll. Svep in i plastfolie och låt vila i kyl i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225°.
  2. Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med gaffel. Förgrädda i ca 10 minuter.
  3. Riv ädelosten. Stek baconet, låt rinna av på hushållspapper. Skala, kärna ur och klyfta päronen. Grovhacka valnöt­terna. Fördela ost, bacon och nötter i pajskalet.
  4. Blanda ihop äggstanningen. Häll den över fyllningen. Fördela päron ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter tills pajen stelnar och får fin färg. Garnera med fikon och granatäpple.

Recept: Bitte E:son Forsberg, Linn Grubbström, Skovdal Nordic, Sandra Palmqvist
Foto: Anders Norrsell

Annons