Ädelostpaj toppad med fikon
24 nov, 2023
AvRedaktionen ELLE
Ädelost, valnötter, päron och fikon – den här ädelostpajen är nästan som en ostbricka!
Annons
Fikontoppad ädelostpaj
Fyllig och frestande god!
4–6 portioner
Du behöver:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g gräddädelost
140 g tärnat bacon
2 päron
10 valnötter
Äggstanning:
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl kvarg
1 dl riven lagrad ost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Topping:
Fikon
Granatäppelkärnor
Gör så här:
- Blanda mjöl och smör. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en boll. Svep in i plastfolie och låt vila i kyl i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225°.
- Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med gaffel. Förgrädda i ca 10 minuter.
- Riv ädelosten. Stek baconet, låt rinna av på hushållspapper. Skala, kärna ur och klyfta päronen. Grovhacka valnötterna. Fördela ost, bacon och nötter i pajskalet.
- Blanda ihop äggstanningen. Häll den över fyllningen. Fördela päron ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter tills pajen stelnar och får fin färg. Garnera med fikon och granatäpple.
Recept: Bitte E:son Forsberg, Linn Grubbström, Skovdal Nordic, Sandra Palmqvist
Foto: Anders Norrsell
Annons