Därför är vissa ägg vita och andra bruna
Vita och bruna ägg
I Sverige är Cirka 95 % av alla ägg vita och bara 5 % är bruna. Färgen på äggskalet beror på att vita hönor för det mesta värper vita ägg medan bruna hönor värper bruna ägg. Smaken och näringsvärdet påverkas inte av färgen däremot kan äggulan ha olika nyanser av gult beroende på fodrets sammansättning.
Läs även: Vad är den vita strängen i ägget?
Stora ägg mer sköra
En annan intressant äggfundering kan handla om storleken på äggen. Och även där finns en enkel förklaring. Unga hönor värper små ägg medan äldre hönor värper större ägg. När du handlar ägg i affären ser du märkningen S, M, L eller XL på äggkartongen. Då handlar det om storleken på äggen där S-ägg väger mellan 43-53 gram, medelstora 53-63 gram, L-ägg 63-73 gram och XL-ägg väger över 73 gram.
Men är det då någon skillnad vad gäller smak på stora eller mindre ägg? Nej, är svaret på den frågan. Däremot bör du hålla lite försiktigare i de större äggen. Alla äggskal är nämligen uppbyggda av lika mycket kalcium (oberoende av storlek) vilket betyder att de större äggen är något tunnare än de mindre och därför också skörare.
Läs även: 7 anledningar att äta mer ägg
Av: Katarina Markiewicz/Året Runt
Källa: Svenska Ägg