Äggtarte med parmaskinka, lagrad ost och sparris
6 personer
Tid: 35 minuter
Pajdeg:
125 g smör i kuber
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 msk kallt vatten
Fyllning:
1 knippe grön späd sparris
3 dl riven västerbottensost
6 skivor kallrökt skinka
6 små ägg
flingsalt och nymald svartpeppar
chiliflagor
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Nyp ihop smör, mjöl och salt eller kör i det i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen tunt i sex små låga portionsformar. Baka av dem i ugnen cirka 12 minuter. Bryt under tiden bort den nedre torra delen från sparrisen och grilla eller stek stjälkarna. Sänk värmen till 200°. Fördela osten i de förbakade pajskalen. Lägg i sparrisen och skinkan. Knäck försiktigt ett ägg i varje och låt de gå klart i ugnen ytterligare cirka 10 minuter tills äggen stannat men fortfarande är lite krämiga. Strö på lite flingsalt och peppar samt gärna lite chiliflagor.
Av: Liselotte Forslin
Foto: Lennart Weibull