Ajo blanco (mandel- och vitlökssoppa)
15 nov, 2017
AvRedaktionen
Ajo blanco är en kall soppa med mandel, vitlök, bröd, olivolja och vinäger. Soppan toppas med flagad mandel och söta vindruvor. Efter gazpacho är den mest kända spanska soppan. Vi förstår varför!
Annons
4 personer
Tid: 15 minuter
Du behöver:
3 dl mandel (skållad och skalad)
2 vitlöksklyftor
150 g dagsgammalt vitt bröd
1/2 dl jungfruolivolja
2 msk vit balsamico
ca 6 dl iskallt vatten
salt
12 gröna druvor (urkärnade, halverade)
rostad flagad mandel (till garnering)
Gör så här:
Kör mandel, vitlök och bröd i en matberedare. Häll sakta i olivoljan medan massan blandas. Tillsätt vit balsamico och det iskalla vattnet och blanda till önskad konsistens. Smaka av med salt. Häll upp soppan i kylda skålar. Dekorera med druvor samt mandelflagor. Servera direkt.
Annons