Äkta sjömansbiff
16 feb, 2019
AvRedaktionen
Sjömansbiff är en älskad långkoksklassiker, med mustig smak och fyllig sky. Tricket för att lyckas är att koka kött och potatis var för sig, eftersom köttet behöver betydligt längre tid på sig än potatisen för att bli klar.
Annons
4 personer
Tid: 2 timmar
Du behöver:
600 g ytterlår (1/2 cm-tjocka skivor)
lite vetemjöl
smör (till stekning)
1 msk tomatpuré
8–10 stora potatisar
4 stora gula lökar (strimlade)
salt och nymalen svartpeppar
8 dl köttbuljong (gärna av fond från flaska)
4 dl öl
2 lagerblad
Gör så här:
- Dela köttet i portionsskivor om skivorna är stora. Vänd köttet i mjöl och bryn det i en stekpanna. Lägg alltsammans i en kastrull tillsammans med tomatpurén.
- Skala och skiva potatisen i 1 1/2 cm-tjocka skivor, som också ska brynas och läggas i en egen kastrull.
- Bryn den strimlade löken och fördela mellan köttet och potatisen. Salta och peppra.
- Fördela buljong och öl i de båda kastrullerna. Sjud potatisen cirka 15 minuter, och köttet 1–1 1/2 timme (kontrollera att det blivit riktigt mört).
- Låt potatisspadet rinna av vid servering, och servera grytan endast med den mustiga skyn från köttet.
Annons