Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Historien om Aladdinasken – en nostalgisk resa

24 nov, 2021
AvNina Nyström
AvNina Nyström
gammal aladdinask
Får man ta från det undre lagret? Och varför försvann trillingnöten? Få chokladsorter väcker sådana känslor som Aladdinasken. Häng med när vi kikar tillbaka på Sveriges favoritpraliner genom åren!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minnsBrand logo
TV: Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minns

Varje år säljs cirka fyra miljoner(!) Aladdinaskar. Vi petar alltså i oss en halv ask var, det mesta förmodligen under julhelgerna. Sammanlagt har mer än 50 olika praliner samsats om platserna i asken, som uppdaterats åtta gånger genom åren. Vi tar en titt på gamla askar och pralinerna de innehöll!

Så kom Aladdinasken till

1919 öppnade chokladfabriken Marabou i Sundbyberg utanför Stockholm. På den tiden var choklad en lyxvara och Marabous 250 olika praliner såldes i exklusiva butiker till de som har råd. Men i slutet av 1930-talet gör industrialiseringen att choklad helt plötsligt kan tillverkas enligt löpandebandet-principen utan att kvaliteten försämras. Äntligen kan alla njuta av choklad för en rimlig peng!

Annons
Aladdinask från 1951
Aladdinask från 1951. Namnet Aladdin kommer mycket riktigt från sagan om Aladdin i Tusen och en natt.

Historien om själva Aladdinasken började 1939. Av de flera hundra pralinerna valde man ut 18 av de populäraste pralinerna, och Sveriges första folkliga chokladask var född. En ask kostade från tre kronor, vilket ändå var ett rimligt pris och succén var given. De fanns också i olika storlekar.

Pralinproduktion i Maraboufabriken i Sundbyberg 1964.
Pralinproduktion i fabriken i Sundbyberg 1964. Foto: Erland Sköllegård

Favoritpraliner i Aladdinasken genom tiderna

Under de följande åren bytte man ut pralinerna i Aladdinasken ofta ut för att anpassa sig till rådande trender. På 1930-talet föredrog man traditionella fruktiga smaker, till exempel jordgubbcrème, krusbärscrème och fruktcrème – och därför var det de som fanns i premiärasken. På 1950-talet däremot ökade intresset för mer exotiska smaker och praliner som curacao, ananas i likör och arrakscrème ersätter de tidigare favoriterna.

Annons

Paradisasken lanseras

Paradisaskar från 60-och 70-talet.
Utsida från 60-talet och insida från 70-talet.

1957 kom systerasken Paradis, med bara ljusa praliner – Sverige är ju trots allt ett land som älskar mjölkchoklad. Medan Aladdin alltid varit röd har Paradisasken gått i både ljusgula och mörkblåa toner.

Paradisask från 90-talet.
Paradisask från 90-talet.

På 60-talet var nougat en populär smak – inte mindre än sex praliner byggde på någon typ av nougat.

Annons
aladdinask från 60-talet.
Aladdinask från 60-talet.

På 70-talet börjar Aladdinasken på allvar etablera sig som den tradition den är idag. Då tillkom den populära (bland vuxna) romrussin-pralinen. En del praliner som skapas finns kvar även idag, till exempel gräddnougat och trofénougat. Nougat är för övrigt den smak som sammanlagt varit mest populär genom åren, i olika varianter.

Aladdinask 70-tal
Aladdinask från 70-talet.

År 2011 får Aladdinasken och Paradisasken sällskap av den lite vuxnare Aladdin mörk choklad, en ask med enbart mörka praliner, efter att mörk choklad blivit trendigt.

Annons

Mest och minst populära smakerna i Aladdinasken

2009 fick folket rösta på sin Aladdin-favorit med syftet att ta bort en av pralinerna för att införa en ny 2010. Kampanjen gick under namnet "Rädda julen" och efter 400 000 inkomna röster fick ägglikören minst antal röster. Den fick därmed ge plats åt en ny pralin med samma utseende men fylld med jordgubbskräm. Jordgubbskrämspralinen har anor från 1939.

Några av de största favoriterna genom tiderna är 40-talets marsipan, 50-talets storsäljare curacao och 70-talets berömda tosca. Och inte minst – trillingnöten.

Några olika Aladdinaskar genom tiderna.
Ett urval av designs genom tiderna. Från 60-, 70, och 90-talet.

Därför försvann trillingnöten

Annons

2014 fyllde Aladdin 75 år, och det var ett dramatiskt år för många Aladdin-fans. För att fira detta uppdaterade man nämligen asken med pralinerna hallonlakrits och fläderblom. Det låter ju gott och i tiden, men – de nya pralinerna ersatte långkörarna körsbär i likör (askens mest polariserande pralin…) och storfavoriten trillingnöt som lämnade asken. Det blev ramaskri! På sociala medier skapades ”rädda trillingnöten”-drev.

Men, det hjälpte inte. Trillingnöten, som kom med i asken på 50-talet, var för dyr att producera. Dels hade priset på hassselnötter stigit kraftigt, den hade ett helt egen produktionsband och det var den enda pralin man behövde lägga i asken för hand.

Ny pralin 2021

I år tog man bort den populära mjuk toffee. Men den ersattes av saltkaramell, en smak som är väldigt snarlik, och dessutom populär just nu.

Aladdinask 2021 och saltkaramellpralin
Aladdinasken 2021 och den nya saltkaramellpralinen.

Senast designen uppdaterades var 2018.

Annons

Ikoniska reklambilder från Marabou

Under åren har man också levererat ett gäng tidstypiska reklambilder. Vi tar en titt på några!

gammal Maraboureklam

I början hade Aladdin en ask som hette Fortuna som sin följeslagare.

aladdinreklam från 60-talet. barn som håller i askar.

På 60-talet gällde klämkäcka rim!

Annons
Aladdinreklam från 70-talet.

På 70-talet är det murrigt – och visst får furubordet vara med! Det ska ju kännas som hemma.

Se också: Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Se också: Här är godissorterna vi minns från förr

Källa och bilder: Marabou, Centrum för näringslivshistoria

Annons