5 alkoholfria drinkar och matchade maträtter
I dag är det ingen självklarhet att ditt middagssällskap vill dricka alkohol på bjudningen. Fler och fler önskar alkoholfria alternativ, men det kan kännas tråkigt att servera de vanliga öl- och vin-alternativen. Då finns det massor av goda drinkar att satsa på i stället.
Det vet framför allt Richard Man som just har släppt boken ”Alkoholfritt till maten” (Bonnier fakta). Med mångårig bakgrund i branschen, som bland annat krögare och sommelier, har han nu samlat sin kunskap kring smakkombinationer. Här bjuder han på fem riktigt härliga drinkar och matkombos från sin bok:
1. Sangria presso
”En genialisk mix av goda grejer som tyvärr dragit på sig ett oförtjänt dåligt rykte. Men viva la Sangria, nu även alkoholfri!”
Ingredienser:
2 tsk kakaonibs
1 kanelstång
18 cl alkoholfritt rött vin, gärna Domaine de la Prade
8 cl apelsinjuice
2 cl björnbärsshrub
12 droppar Angostura bitter (kan uteslutas)
10 cl naturell kombucha
2 färska björnbär, till garnering
2 apelsinskivor, till garnering
Gör så här:
1. Rosta kakaonibs hastigt i en stekpanna på hög värme.
2. Mortla kanelstången grovt.
3. Blanda alla ingredienser utom kombucha i en pressobryggare. Rör om och låt stå i cirka 60 minuter i kylskåp.
4. Tillsätt kombucha och tryck ner silen försiktigt. Servera i två vinglas eller tunna highballglas fyllda med kubis och garnera med björnbären och apelsinskivorna.
Passar till:
Grillat
Ostar
Tapas
Grillade skaldjur
Hårdostar (t.ex. Västerbotten eller manchego)
2. En & Tonic
”En syrlig och bittersöt vuxenlemonad som passar alldeles utmärkt både som fördrink och till mat.”
Ingredienser:
4 cl enbärssockerlag (sockerlag uppkokt med enbär och rosmarin)
4 cl citronjuice
26 cl tonic water, gärna Fentimans, Fever-Tree eller Nordic Tonic
2 citronklyftor, till garnering
2 rosmarinkvistar, till garnering
Gör så här:
1. Blanda enbärssockerlagen och citronjuicen i en liten kanna eller ett rörglas. Fördela i två stora vinglas fyllda med kubis.
2. Toppa varje glas med 13 cl tonic water och rör om försiktigt. Garnera med citronklyftor och rosmarinkvistar.
Passar till:
Fet mat
Meze
Fish and chips
Grillad macka med ost och skinka
3. Sekanjabin med fläder
”Sekanjabin är en persisk drink med uppfriskande syra. Den fungerar både som måltidsdryck och som sommardrink. ”
Ingredienser:
sekanjabin (ca 30 cl)
2 1/2 dl vatten
1 dl strösocker
5 cl äppelcidervinäger
6 myntakvistar
1/4 tsk salt
Till drinken:
9 cl sekanjabin
2 dl vatten (stilla eller kolsyrat)
2 cl konc. äderblomssaft 3 cl limejuice
2 gurkskivor skurna i små stavar, till garnering
färsk mynta, till garnering
Sekanjabin
1. Koka vatten och socker i en kastrull på hög värme i 1 minut tills allt socker lösts upp.
2. Ta av kastrullen från värmen. Tillsätt äppelcidervinäger, mynta och salt. Rör om och låt svalna i 30 minuter.
3. Sila ner i en förslutningsbar aska. Förvara sekanjabin i kylskåp, där den håller i minst 4 veckor.
Gör så här:
Fördela ingredienserna i två rocksglas fyllda med kubis och rör om försiktigt. Garnera med gurkstavar och mynta.
Passar till:
Lätt och fräsch mat
Grekisk sallad
Sushi
Meze
4. Fancy tea shake
”Den här drinken är verkligen bara ett exempel på vad du kan skapa av te, marmelad och vinäger.”
Ingredienser:
34 cl kallbryggt Oolong-te, kraftigare sort som till exempel Dai Hong Pao eller Feng Huang Dan Cong
4 tsk aprikosmarmelad, gärna St. Dalfour
1 tsk äppelcidervinäger
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en cocktailshaker eller burk med lock som rymmer minst 50 cl.
2. Skaka hårt i 8 sekunder så att all marmelad löses upp. Sila ner i små vattenglas. Vill du ha drinken kallare och lite lättare (mindre koncentrerad) så kan du skaka den med kubis.
Passar till:
Grillat
Milda till medelstarka kinesiska maträtter
Grillad anka eller fläskkarré
5. Chilles Michelada
”Till mexikansk mat är en välgjord michelada den perfekta drycken. Passar även till grillat en varm sommardag.”
Ingredienser:
10 cl tomatjuice
4 cl limejuice
2 cl worcestershiresås
1 tsk ljus sojasås
1–2 tsk hot sauce efter smak, gärna Cholula eller Tabasco
1 flaska (33 cl) ljus lageröl, t.ex. Carlsberg Non-Alcoholic
1 limeklyfta, till garnering
Tajín eller sellerisalt, till garnering
Gör så här:
1. Börja med att dra en limeklyfta runt kanten på två highballglas och snurra runt den fuktiga sidan på en tallrik med tajín eller sellerisalt.
2. Blanda alla ingredienser utom öl i en liten tillbringare eller ett rörglas och rör om.
3. Fördela blandningen i highballglasen och fyll dem med kubis. Toppa med lageröl och rör om försiktigt.
Passar till:
Grillat
Fet mat
Kyckling-quesadillas
Tacos
Hamburgare
Avokadotoast
Boken släpps den 12 juni och kommer att finnas tillgänglig i alla stora bokhandlare.