Alla fantastiska recept till Victoria Skoglunds kräftskiva
Egenkokt kräftlag och två sorters dipp
Extra goda kräftor i egen lag!
8 portioner
60 levande kräftor
5 liter vatten
Ca 16 cl (1/2 flaska) öl
5 sockerbitar
200 g grovt salt
1 msk anisfrön
1 knippe krondill
Gör så här:
- Se till att kräftorna har fått gå av sig i kallt vatten. Jag låter mina ligga i diskhon ett dygn. Koka upp vattnet, ölet, sockerbitarna, saltet, anis och en ”dillruska” från dillen.
- Koka lagen i 5 minuter, ta upp stjälkarna och lägg i hälften av dillkronorna.
- Lägg i 20 kräftor i det kraftigt kokande vattnet. Lägg på locket snabbt. När det kokar igen är det dags för nästa 20 kräftor.
- Koka upp och i med de sista 20. På med locket.
- Sätt timer på 5 minuter då det kokat upp igen. När timern ringer, lägg i de sista dillkronorna och kyl snabbt ner kastrullen.
- Låt kräftorna stå och dra i kyla till dagen efter.
Citroncrème & saffransdipp
Utsökta dippsåser till kräftorna.
8 portioner
Citroncrème:
1 citron, rivet skal
2 dl crème fraiche
2 msk honung
salt, nymalen svartpeppar
Saffransdipp:
1/2 tsk dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
1 rumstempererad äggula
1 1/4 dl rapsolja
salt och peppar
1 påse saffran
1 tsk chiliflagor
1 krm cayennepeppar
1 tsk citronsaft
salt, nymalen svartpeppar
Gör så här:
Citroncrème:
- Finriv skalet på citronen.
- Rör ihop citronskal med crème fraiche och honung, smaka av med salt och svartpeppar.
Saffransdipp:
- Blanda senap, vinäger och äggula. Tillsätt sedan oljan – först en droppe olja, sedan försiktigt droppvis resten av oljan. Rör hela tiden. Efterhand tjocknar röran till en majonnäs.
- Smaka av med salt och peppar.
- Rör ner saffran, kryddor och citronsaft i majonnäsen, låt stå i kylen fram till servering.
Lemon Rosé Fusion
Frisk med sommarkänsla.
1 drink
1–2 citronskivor
1–2 grapefruktsskivor
2 dl rosévin
2 cl gin
2 cl sockerlag
Is
Gör så här:
- Muddla citron- och grapefruktsskivorna i botten av ett glas.
- Fyll på med rosévin, gin, sockerlag och is och rör om ordentligt.
Frasiga vallmopinnar
Gott att knapra på till drinken.
8 portioner
275 g färdig smördeg
1 ägg
50 g riven cheddarost
25 g fint riven parmesan
½ tsk paprikapulver
½ tsk salt
Kryddning:
1 tsk blått vallmofrö
1 tsk vita sesamfrön
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Rulla ut smördegen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut lite lätt om du använder tjocka plattor.
- Vispa ägget och pensla på degen.
- Strö riven cheddar och parmesan över.
- Strössla hälften av smördegen med vallmofrö och hälften med sesamfrön.
- Krydda allt med paprikapulver och salt.
- Skär degen i 12 strimlor och sno runt varje strimla några varv. Lägg på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
- Grädda i ca 15 minuter.
Kall gurksoppa
Kall, sval, supergod!
6–8 portioner
2 gurkor
50 g bladspenat
1/2 dl crème fraiche
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 dl körvel
Salt och peppar
1/2 dl mynta
Gör så här:
- Skär gurkan i bitar och lägg i en mixer.
- Mixa tillsammans med resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar.
- Servera väl kyld.
- Dekorera med myntablad.
Mandel- potatisallad med frästa kantareller
En härlig sallad med sensommarsmaker.
6–8 portioner
800 g mandelpotatis
300 g kantareller
1 liten rödlök
100 g blandad sallad, gärna i olika färger
1 kruka dill
Dressing:
2 msk jungfruolivolja
1 msk pressad citronsaft
1 msk honung
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
- Häll av kokvattnet och låt potatisen svalna. Dela den i mindre bitar.
- Skiva svampen och stek den gyllene i smör med salt och svartpeppar.
- Skala och strimla rödlöken fint.
- Arrangera sallad, potatis, kantareller och rödlök på ett serveringsfat. Avsluta med några dillvippor.
- Vispa ihop ingredienserna till dressingen och ringla över.
Västerbottenspuffar med löjrom
Den vispade grädden är hemligheten till fluffigheten.
6 portioner
75 g rumstempererat smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl vispad vispgrädde
1 1/2 dl ovispad vispgrädde
3 äggulor
150 g riven Västerbottensost
Salt
1 krm chiliflagor
70 g löjrom
2 dl crème fraiche
Till garnering:
Krasseblommor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Tärna smöret och blanda med mjöl till en pajdeg. Tryck ut degen i en form, ca 20 cm i diameter, med löstagbar kant.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna helt.
- Vispa grädde tills du får en mängd på 1 1/2 dl (motsvarande ca 3/4 dl ovispad), vänd försiktigt ihop den vispade grädden, flytande grädde och äggulor i en skål.
- Tillsätt osten och smaka av med salt och chili.
- Häll smeten i pajskalet och grädda i cirka 20 minuter mitt i ugnen tills ostmassan stannat. Låt svalna.
- Stansa ut minipajer, och lägg upp på ett fat.
- Lägg en klick löjrom och lite crème fraiche på varje tarte och toppa med en blomma.
Crème brûlée med lavendel
Låt lavendel ge smak till den här krämiga desserten.
8 portioner
7 dl vispgrädde
2 ½ msk honung
1 vaniljstång, urskrapad
1 msk lavendelblommor
En nypa salt
6 äggulor
8 tsk råsocker, till bränning
Gör så här:
- Blanda vispgrädde, honung, urskrapad vaniljstång och -frön, lavendelblommor och salt.
- Sjud upp och stäng av värmen. Täck över och låt stå i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 150°. Vispa äggulorna. Sila gräddblandningen från lavendel och vaniljstång. Häll långsamt den silade grädden i äggulorna under vispning.
- Fördela krämen i brûléeformar. Placera dem i en större form och ställ in den i ugnen och fyll upp med kokande vatten i den stora formen så att det når upp till hälften av de små formarna. Grädda, i 25–30 minuter för låga formar och 45–50 minuter för lite högre, tills krämen är fast men ändå lite dallrig.
- Ta ut, ställ skålarna i kylen för att stelna, gärna över natten.
- Vid servering, strö socker över varje brûlée och bränn av med en brännare eller under ugnens grillelement tills sockret har karamelliserats.
- Servera brûléen rumstempererad.
Av: Victoria Skoglund
Foto: Stephanie Sifvert
LÄS MER:
Hur många kräftor räknar man per person?