Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Allt du vill veta om sherry – Spaniens skatt

08 okt, 2024
AvMaya Samuelsson
Allt du vill veta om sherry – Spaniens skatt
Sherry kommer i olika stilar och passar till allt – och lite till. Maya Samuelsson vurmar för det spanska starkvinet och vill få fler att upptäcka denna flytande skatt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Drinkar #6 - Negroni sbagliato toppad med apelsinzestBrand logo
Drinkar #6 - Negroni sbagliato toppad med apelsinzest

Tänker du att sherry var något som mormor och morfar drack och att det är en gammalmodig dryck? Inget kan vara mer fel! Internationellt hör sherry idag till de mest intressanta vinerna och man talar om en ”sherryrevolution”. Men vilka är de olika stilarna och vad äter man till? I min lilla sherryskola får du svar!

Xérès, Jerez och Sherry

Sherry är ett spanskt vin som produceras vid Atlantkusten i den sydliga soliga spanska regionen Andalusien. Mellan år 711 och 1492 var delar av Andalusien styrt av morer, muslimer från östra Europa och Nordafrika, som byggde upp staden Xérès. Efter att spanjorerna tagit makten blev namnet Jerez de la Frontera. Senare, under 1700-talet, etablerade sig engelska vinhandlare i området för att förse England med vin. Jerez blev Sherry. På etiketterna finns idag alltså tre ord för att ange ursprunget: Xérès, Jerez, och Sherry.

Annons
En amontillada eller oloroso gör sig utmärkt till höstens svamp.
En amontillada eller oloroso gör sig utmärkt till höstens svamp. Shutterstock/TT

Fino sherry

Palomino är den helt dominerande druvsorten i sherry som ger ett vitt torrt vin (basvin) med en alkoholstyrka runt 12–13 procent. Men det är inte någon sherry förrän du spritar upp med destillerat vin för att skapa antingen en ”fino” eller en ”oloroso”. Vid finoproduktion lägger man alkoholstyrkan på 15,5 procent. Därefter gör man något som alla andra vinmakare undviker; man lämnar vinet på fat eller cistern utan att fylla dem helt. Det bildas då ett tätt lager med jäst och spanjorerna säger att vinet blommar, det har bildats flor (spanska för blomma). När du häller upp en fino har du i glaset ett torrt ljust vitt vin med en låg syra och aromer som påminner om mandel och gula äpplen.

Annons

Oloroso sherry

För att producera en oloroso spritas basvinet upp till minst 18 procent. Därefter gör man samma ”misstag” och fyller inte upp faten/cisternerna helt. Vid den här alkoholstyrkan kan dock jäst inte leva och det bildas inget flor. Vinet kommer på så sätt i kontakt med luft och börjar oxidera vilket gör vinet brunfärgat. Så när du häller upp en oloroso i glaset har du ett mörkt brunfärgat alkoholrikt vin med aromer som påminner om hasselnötter och torkade frukter.

Söt sherry

Huvuddelen av sherrykategorierna är torra. I de fall sherry har sötma står det antingen ”medium” eller ”cream” som tillägg på etiketten där cream är den sötare av de två. Men här görs också ett av världens sötaste viner som har namn efter sin druvsort, Pedro Ximénes, PX.

Mat och Sherry

Sherry kan vid första sippen vara en ovanlig smak som man inte direkt attraheras av, men här gäller det att våga ge det en chans. Bästa sättet att njuta av sherry är till mat då det är en otrolig matdryck. Servera gärna torr sherry till tapas med mycket sälta, som rostade mandlar, serranoskinka och manchego. En annan underbar kombination är svamp, i soppa såsom risotto eller enkelt bara smörstekt på knäckebröd. Ett supertips är även att ringla lite PX över din vaniljglass.

Annons
Serranoskinka, manchego och salta snacks är perfekt till en fino.
Serranoskinka, manchego och salta snacks är perfekt till en fino. Shutterstock/TT

3 stilar av sherry – från torr till söt

Är du sugen på att börja utforska sherry-världen? Här tipsar jag om tre halvflaskor i olika stilar som finns tillgängliga på Systembolaget, från frisk, pigg och jästig till djup, mogen och söt.

Vintips!

1. La Guita Manzanilla, Spanien, Jerez (8201), 79 kr/375 ml.

La Guita Manzanilla, Spanien, Jerez (8201), 79 kr/375 ml.

2. Cuco Oloroso Dry, Spanien, Jerez (8239), 125 kr/375 ml.

Annons
Cuco Oloroso Dry, Spanien, Jerez (8239), 125 kr/375 ml.

3. Nectar Pedro Ximénez, Spanien, Jerez (8395), 99 kr/375 ml.

Nectar Pedro Ximénez, Spanien, Jerez (8395), 99 kr/375 ml.

Foto: TT/Shutterstock

Annons