Allt i ett-lamm i ugn med potatis
Tänk på att ugnar är olika och lammet blir saftigast och godast om det inte blir överstekt. Receptet är generöst tilltaget och räcker lugnt till ytterligare ett par personer.
6 personer
Tid: 2 timmar
Du behöver:
2 1/2 kg lammstek
6 skivor parmaskinka
4 vitlöksklyftor
1 citron (rivna skalet)
2 kvistar rosmarin (bladen)
salt och peppar
25 g smör (rumstempererat)
2 kg mjölig potatis (skalad och skuren i 1 cm tjocka skivor)
1/2 liter grönsaksbuljong (tärning eller koncentrerad)
Sås:
25 g smör
1 msk olivolja
4 små rödlökar (skalade och skivade)
1 msk vetemjöl
2,5 dl rött vin eller portvin
6 dl lamm- eller köttbuljong (tärning eller koncentrerad)
1 msk rödvinbärsgelé
Gör så här:
Värm ugnen till 230°. Börja med att göra djupa snitt med en vass kniv över stekens översida. Använd en matberedare eller mixerstav och blanda parmaskinkan, vitlöken, citronskalet och hälften av rosmarinen.
Salta och peppra och använd sedan fingrarna för att trycka in parmaröran i snitten i köttet. Dra av resterande rosmarinblad och stick in dem i varje snitt. Bred smöret över steken och salta och peppra ordentligt.
Lägg potatisen i en ugnsfast form, salta och peppra, och häll grönsaksbuljongen runt om. Lägg lammsteken ovanpå potatisen och stek i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 180° och låt steka ytterligare 1 timme och 15 minuter.
Medan lammet steks gör du såsen: Värm smöret och olivoljan i en kastrull, tillsätt rödlöken och koka tills den är gyllenbrun. Tillsätt mjölet och koka ytterligare 30 sekunder. Häll i vinet och koka tills hälften återstår.
Häll i köttbuljongen och vinbärsgelén, och fortsätt koka i 5 minuter. Salta och peppra eventuellt och servera till lammsteken och potatisen.
Foto: Philip Webb