5 goda tillbehör till kräftskivan
1. Kräftspad till färdigkokta kräftor
10 minuter
Gör en egen lag så blir kräftorna ännu godare!
Du behöver:
3 liter vatten
1 dl grovt salt
2 sockerbitar
ca 1 liter lätt sammanpressade dillkronor
1 gul lök (skalad och hel)
1 flaska öl eller porter
Gör så här:
Tina kräftorna till hälften. Koka upp vattnet. Tillsätt salt, socker, halva mängden dillkronor, lök och öl och låt koka i 15 minuter. Ta av från värmen och låt svalna. Sila lagen och kyl den ordentligt.
Lägg resterande dillkronor i bottnen på ett kärl som rymmer kräftorna. Lägg kräftorna ovanpå dillen och häll spadet över. Ställ i kyl och låt kräftorna tina helt i spadet
2. Sallad med rostade grönsaker
4 personer
Tid: 30 min + gräddningstid
Lika vacker som god!
Du behöver:
1 hel vitlök
4 rödlökar
2 röda paprikor
500 g muskatpumpa
salt och peppar
några kvistar timjan (repade)
3 msk olivolja
3 msk honung
200 g skärbönor
2 påsar blandsallad
1 dl svarta oliver
150 g marinerade kronärtskockor
1 dl salladsnötter (t ex pumpafrön, solrosfrö, pinjenötter)
Gör så här:
Skala vitlöken och dela den i mindre bitar. Skala rödlöken och skär den i klyftor. Kärna ur paprikan och skär den i bitar. Gör lika med pumpan fast ta bort skalet innan. Lägg grönsakerna i en långpanna med bakplåtspapper, krydda med salt, peppar, timjan och ringla över olivolja och honung. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i 225° i ca 25–30 min. När 10 minuter återstår, lägg i skärbönorna. Rör om då och då. Blanda de rostade grönsakerna med blandad sallad, svarta oliver och de marinerade kronärtskockorna rör till sist i salladsnötterna. Dekorera gärna med en ätlig blomma, t ex krasse.
3. Kantarelltoast
4 personer
Tid: 15 minuter
Mix av svenskt och Medelhavet i denna toast som passar utmärkt till kräftor.
Du behöver:
2 msk pinjenötter
4 skivor surdegsbröd
300 g kantareller
1 msk smör
50 g parmesan
flingsalt
peppar
färsk timjan
Gör så här:
Rosta pinjenötterna och brödskivorna i ugn tills de får lite färg. Stek kantarellerna i smör. Lägg varje skiva på en tallrik och lägg på de stekta kantarellerna. Hyvla över parmesan. Krydda med flingsalt och peppar. Toppa med pinjenötter och färsk timjan.
4. Västerbottenspaté
6 personer
Tid: 20 min + gräddningstid
Västerbottensost sätter smak på denna paté.
Du behöver:
1/2 kg potatis
1 påse färsk babyspenat
150 g västerbottensost (riven)
2 ägg
2 dl crème fraiche
50 g pinjenötter (rostade)
Gör så här:
Skala potatis och skär i tunna skivor. Varva potatis med babyspenat och riven ost i portionsformar. Blanda ägg och crème fraiche. Häll äggblandningen över potatisen i formarna. Grädda i 200° i cirka 40 minuter. Strö över riven ost och pinjenötter i slutet av gräddningen.
5. Chorizo-röra
4 personer
Tid: 15 min
Röra med sting! Perfekt att doppa grissini i.
Du behöver:
150 g chorizo
2 dl lätt crème fraiche
dill
chilifrukt
Gör så här:
Skär chorizon i skivor och blanda med crème fraiche. Kör med en mixer till en röra. Lägg upp röran i en skål och dekorera med en dillkvist och en chilifrukt.
Fler recept: 3 goda såser till kräftor och skaldjur
Av: Anncatrin Rosenqvist
Recept: Lena Kindberg
Foto: Ragnar Ómarsson