6 sätt att tillaga färskpotatis
1. Potatissallad med prästost och honungsvinägrett
8 personer
Tid: 35 minuter
Inspiration: Sverige
1 kg färskpotatis
1 purjolök
1 ask cocktailtomater
1 påse blandad sallad
300 g prästost
1/2 burk cocktailkapris (ca 150 g)
Dressing:
2 dl olivolja
1/2 dl vinäger
2 msk honung
flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Skrubba och koka potatisen precis mjuk i saltat vatten. Låt svalna och lägg i en skål, dela potatisen om den är stor. Strimla purjolök. Dela tomaterna. Lägg sallad och alla grönsaker i skålen med potatisen och blanda. Skär osten i bitar och strö över. Rör samman vinägrett och ringla över salladen. Dekorera med cocktailkapris.
2. Krämig potatissallad med rädisor
6 personer
Tid: 25 minuter (plus kylning)
Inspiration: Frankrike
750 g färskpotatis
100 g rädisor (skivade)
1 msk vallmofrön
20 g senapskrasse (till garnering)
3/4 dl filmjölk
1 msk lättmajonnäs
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk socker
salt och svartpeppar
Gör så här:
Lägg potatisen i en kastrull med kallt, saltat vatten. Koka upp och låt sjuda i 12 minuter tills potatisen är genomkokt. Häll av och låt potatisen svalna.
Vispa filmjölk, majonnäs, dijonsenap, vitvinsvinäger och socker, samt salt och peppar efter smak. Blanda den kalla potatisen med filmjölksdressingen, skivade rädisor och vallmofrön. Garnera med senapskrasse utsökta sådana!
3. Kryddrostad färskpotatis
6 personer
Tid: cirka 40 minuter
Inspiratio: Marocko
750 g färskpotatis
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor (pressade)
1 tsk gurkmeja
1 tsk mörka senapsfrön
1 tsk spiskumminfrön
1/4 tsk chilipulver
salt och svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 225°. Halvera potatisarna och lägg i en kastrull med kallt, saltat vatten. Koka upp och låt sjuda i 8 minuter, tills potatisen är genomkokt. Häll av vattnet, torka dem och lägg i en ugnsform. Blanda dem med olja, vitlök, gurkmeja, senapsfrön, spiskummin och chilipulver, samt salt och peppar efter smak. Ugnsbaka i 30–35 minuter tills potatishalvorna är spröda.
4. Potatis- & auberginecurry
4 personer
Tid: 55 minuter
Inspiration: Indien
1 rödlök, skivad
2 vitlöksklyftor (pressade)
1 lagerblad (torkat och hackat)
1 msk vegetabilisk olja
3 msk indisk currypasta
1 burk krossad tomat
5 dl grönsaksbuljong
500 g färskpotatis (tjockskivad)
1 aubergine, i 2 cm-kuber
1 burk kokosmjölk
salt och svartpeppar
koriander (färsk)
ris eller naanbröd (till servering)
Gör så här:
Stek rödlök, vitlök och lagerblad i olja i 10 minuter på medelvärme tills rödlöken är mjuk. Tillsätt currypasta och stek i ytterligare 2 minuter. Tillsätt krossad tomat, grönsaksbuljong, potatis och aubergine. Låt puttra en stund, lägg sedan på locket och låt sjuda i 30 minuter. Ta av locket de sista 10 minuterna. Tillsätt kokosmjölk och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar och toppa med en nypa hackade korianderblad. Servera med ris eller naanbröd.
5. Potatispaket
6 personer
Tid: 60 minuter
Inspiration: Medelhavet
750 g färskpotatis
1 msk olivolja
100 g soltorkade tomater (hackade)
4 vitlöksklyftor (med skal)
2 kvistar rosmarin
2 tsk balsamvinäger
salt och svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 225° eller tänd grillen. Lägg potatis i en kastrull med kallt, saltat vatten.
Koka upp och låt sjuda i 8 minuter. Häll av och torka ordentligt, och blanda med olja, soltorkade tomater, vitlöksklyftor, rosmarin och balsamvinäger. Salta och peppra efter smak och lägg allt i dubbel ugnsfolie som viks ihop till ett paket. Ugnsbaka (eller grilla, dock inte direkt över lågorna) i 35 minuter.
6. Ört- & olivsallad med färskpotatis och feta
6 personer
Tid: 22 minuter
Inspiration: Grekland
750 g färskpotatis
50 g smör (rumstempererat)
1 citron (skalet, hackat, utan det vita innanför)
2 tsk oregano (hackad)
salt och svartpeppar
25 g svarta oliver (skivade)
85 g fetaost (smulad)
Gör så här:
Lägg potatis i en kastrull med saltat, kallt vatten. Koka upp och låt sjuda i 12 minuter tills potatisen är genomkokt. Blanda under tiden smör med citronskal, oregano och lite salt och svartpeppar. Häll av potatisen och låt ångkoka i 2 minuter så att de blir torra. Blanda med oliver, fetaost och citronsmör.
Av: Cassie Best
Foto: Carin Pålsson