3 alternativ till kött, enligt Marcus Samuelsson
Närodlat, ekologiskt och hållbart var tre ledord när Marcus Samuelsson slog upp portarna till nya restaurangen Kitchen & Table Norrmalm.
Restaurangen har ett tydligt hållbarhetstänk och stora delar av menyn är vegetarisk eller vegansk.
Här tipsar Marcus om tre bra alternativ till kött.
1. Blomkål
– Blanchera först, dela den på hälften och stek den. Du kan behandla den som kött. Använd köttkryddan, blanda med olivolja och miso och stek upp den hårt! Där får du umamismaken. Och sen, använd garnityrerna som du skulle gjort till en köttbit! Servera vinet du skulle gjort till en köttbit, för det är ju hela grejen som gör det.
Recept: Helstekt blomkål med parmesan & hasselnötter
2. Rödkål
– Rosta i panna på låg värme i ugnen. Pensla med soja och honung. Den blir smörig alltså, precis som en långkokt bringa eller något.
Recept: Coleslaw med rödkål och äpple
3. Morötter
– Hårt stekta morötter med chilikrydda och en bra kräm. Glöm inte att fetma är viktigt! Varför gillar du bra kött? Det är blandningen mellan köttet och fettet, och då får man jobba in det i grönsakerna, med en aioli eller en bättre olivolja.
Recept: Kryddiga ugnsbakade vintergrönsaker
Av: Joel Linde och Rose-Marie Söderlund