Ankbröst med chiliglaze och fruktig couscous
4 personer
Skivat ankbröst tuffas till med het chiliglaze och får sällskap av fruktig couscous och svalkande valnötsyoghurt på tallriken. Mums!
2 ankbröst
salt och nymalen svartpeppar
Chiliglaze:
1/2 dl vitt vin
1 apelsin (saften)
1 dl honung
1/2 tsk krossad torkad chili (t ex ancho)
1 krm malen ingefära (eller 1 tsk färsk riven)
ett par droppar sesamolja
Fruktig couscous:
3 dl grönsaksbuljong
1 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl couscous
1 apelsin (saften)
1/2 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 rödlök
8 torkade aprikoser
4 mangoldblad
100 g kikärter
1/2 dl sultanrussin eller gröna russin
1 dl blandade oliver
olivolja (till stekning)
Valnötsyoghurt:
1 1/2 dl turkisk yoghurt
50 g valnötter (hackade)
1–2 tsk sambal oelek (ev 1/2 msk färsk hackad koriander)
1 krm salt
Börja med glazen. Blanda alla ingredienser utom sesamoljan i en kastrull och koka ihop ett par minuter. Låt glazen kallna och droppa i sesamoljan.
Blanda samman ingredienserna till valnöts-yoghurten och smaka av med salt. Ställ kallt till servering.
Sätt på ugnen på 150°. Skär ett rutmönster i ankans fettkappa med en vass kniv. Stek ankbrösten med den feta sidan ner i en torr stekpanna, och vänd efter ett par minuter. Salta och peppra. Lägg ankbrösten i en liten långpanna, sätt in i ugnen och stek ca 25 minuter, till en innertemperatur på 60°.
Gör couscousen under tiden.
Koka upp grönsaksbuljongen med kryddorna. Ta av från värmen, häll buljongen över couscousen och rör om. Sätt på ett lock 5 minuter. Ta av locket och rör om med en gaffel så att couscousen blir fluffig. Häll på apelsinsaft, honung och olivolja och rör om.
Strimla rödlöken, halvera aprikoserna och riv mangoldbladen i mindre bitar. Bryn löken och aprikoserna i olivolja. Tillsätt mangold, kikärter och russin. Salta och peppra. Vänd ner blandningen i couscousen och strö över oliverna.
Vira in ankbrösten i lite aluminiumfolie eller smörpapper så att köttsaften får sätta sig. Pensla på glazen och skiva upp ankbrösten precis innan servering. Servera också glaze i en skål vid sidan om. Bjud couscous och valnötsyoghurt till.