Anklevermousse på filodeg med apelsininkokt frukt
4 personer
Tid: 25 minuter
Apelsininkokt frukt:
4 torkade fikon (grovhackade)
4 torkade katrinplommon (grovhackade)
4 torkade aprikoser (grovhackade)
2 msk sultanrussin
1 dl färskpressad apelsinsaft
2 msk Cointreau
flingsalt
Filodegsknyten:
4 blad filodeg à 5 x 10 cm
2 tsk olivolja
200 g anklevermousse (från en producent med omtanke, till exempel Selectos de Castilla)
2 msk rostade och saltade pistaschnötter (grovhackade)
ett par kvistar bladpersilja
flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Koka upp alla ingredienser till apelsininkokt frukt i en liten kastrull och smaka av med lite flingsalt. Servera gärna den inkokta frukten ljummen. Lägg filodegsbladen på ett bakplåtspapper och pensla dem med olivolja. Grädda bladen gyllenbruna i ugnen på 225°, cirka
2 minuter och lägg dem genast över en avlång bakform så snart de har kommit ut ur ugnen, för att få en böjd form på bladen.
Vispa anklevermoussen lätt och forma till fyra ägg genom att pressa moussen mellan två skedar. Lägg filodegsbladen på tallrikar och lägg på anklevermoussen. Toppa med inkokt frukt, pistaschnötter och persiljeblad. Strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.