5 antiinflammatoriska livsmedel att äta mer av
Livsmedel som sägs vara antiinflammatoriska är ofta rika på nyttigheter som fibrer, antioxidanter och vitaminer – komponenter som kan förebygga och skydda mot sjukdomar. Men för att kosten ska påverka vår hälsa positivt räcker det inte med enskilda livsmedel, utan hela kosten ska vara mångsidig, näringsrik och hälsosam.
5 antiinflammatoriska livsmedel att äta mer av:
1. Spenat
Spenat är en populär bladgrönsak som innehåller höga doser av flera vitaminer. Dess antioxidanter minskar risken för sjukdomar och sänker kolesterolet och en studie vid Lunds universitet menar att grönsaken även kan främja viktminskning. Spenaten är enkel att variera i olika maträtter och är god såväl tillagad som rå.
Recept: Öppen omelett med lax och spenat
2. Päron
Råvaror som innehåller gott om fibrer bidrar till en normal tarmfunktion och balans i kroppen. Päron är rika på fibrer och ger därför även en långvarig mättnadskänsla, vilket är en fördel om man försöker gå ner i vikt eller få bukt med onyttigt småätande. Välj päron när du ska ta en frukt eller blanda den i en god sallad till lunch.
Recept: Sallad med rött ris, chèvre och päron
3. Granatäpplekärnor
De små röda kärnorna i granatäpplet är fulla av hälsosamma antioxidanter och studier pekar på att kärnorna även kan ha en positiv effekt på bland annat kolesterolet och blodtrycket. Ät dem som de är eller strö dem över salladen för att ge måltiden en guldkant.
Recept: Granatäpplesallad med fetaost och rostade rotfrukter
4. Paprika
Paprikor är fyllda av antioxidanter och innehåller även kapsaicin som finns i chilifrukter, ett ämne som sägs hämma inflammationer i kroppen. Att laga mat med paprika är enkelt – ät den som den är, blanda den i en sallad eller sås eller låt den spela en av huvudrollerna i maträtten.
Recept: Fylld paprika med köttfärs, ris och fetaost
5. Makrill
Den goda makrillen är rik på nyttiga fetter som verkar antiinflammatoriskt. Dessutom är fisken en utmärkt källa för både B12- och D-vitamin, som bland annat bidrar till ett fungerande immunförsvar. Ät fisken på ett bröd, låt den ta plats i en matig sallad eller gör en medelhavsinspirerad rätt med fisken i fokus.
Recept: Matlåda med mozzarella och makrill i tomatsås
Källor: Time.com, Livsmedelsverket, Sydsvenskan, Mitt Kök