Äppel- och mandeltarte med råkräm
Leila Lidholms söta juldessert – Äppel- och mandeltarte med råkräm. Den här otroligt saftiga äppelpajen är en riktig klassiker på Leilas julbord.
Gillar man mandel (som jag gör) kommer man att trilla av stolen för den verkligen smälter i munnen. Den serveras som den är eller med råkräm eller lite lättvispad grädde.
Bittermandeln i pajen förstärker och lyfter fram mandelsmaken. Jag tycker att den lyfter hela pajen till högre höjder. Om man vill kan man även smaksätta mandelkrämen med lite färsk vaniljstång eller rom också.
Om man vill så kan man förbereda både fyllningen och pajskalet några dagar innan. Då kavlar man mördegskalet och det och mixar ihop mandelsmeten och har den i en välplastad bunke. Pajskalet ska inte förgräddas.
Recept: Leila Lindholm
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Fler av Leilas recept hittar du här.
Äppel- och mandeltarte
1 paj
Tid: 2 timmar
Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
Fyllning:
300 g skållade mandlar
3 dl strösocker
3 ekologiska ägg
250 g rumstempererat smör
1 dl vetemjöl
2 bittermandlar
10 röda äpplen
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen inte skulle gå ihop men knåda aldrig en mördeg. Då drar den ihop sig i pajformen. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Mixa mandeln till smulor i en hushållsmixer med knivblad. Strösocker och ägg och mixa tills smeten är helt slät. Häll över smeten i en bunke och rör i det mjuka smöret tills smeten är slät. Sikta och vänd försiktigt i vetemjölet och smaksätt med finriven bittermandel. Kavla ut mördegen och klä en pajform (cirka 28 cm i diameter). Fyll pajskalet med mandelsmeten. Skala äpplet i så långa skal som du kan och skär det skalade äpplet i bitar. Tryck ner bitarna i smeten och linda skalet till rosor och sätt dem i mandelsmeten. Grädda pajen gyllene i cirka 1 timme. Servera pajen med lättvispad råkräm.
Råkräm
Tid: 20 minuter
1/2 vaniljstång
3 ekologiska äggulor
1/2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och riktigt krämigt. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten.