Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Äppelpaj med salt kolasås

05 aug, 2017
AvRedaktionen
Ta vara på säsongens äpplen och baka en ljuvlig äppelpaj. Kolasåsen blir underbart god och håller upp till en vecka i kylen, om det skulle bli något över!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 personer

Tid: 40 minuter + 4 timmar för såsen

Äppelpaj:

100 g smör

2 msk socker

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl havregryn

7 äpplen (skalade, urkärnade och skivade)

2 msk råsocker

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

Salt kolasås:

1 burk kondenserad mjölk

4 msk grädde

flingsalt

Gör så här:

Börja med kolasåsen, som tar lite tid. Täck en oöppnad burk med kondenserad mjölk med vatten och koka i 3–4 timmar under lock i en gryta med vatten. Burken måste vara täckt med vatten hela tiden annars kan burken explodera. Öppna och rör i 3–4 msk grädde, beroende på vilken konsistens du vill ha samt 2 nypor flingsalt. Förvara såsen i en plastburk med lock i kylen.

Sätt ugnen på 200°. Mixa smör, socker, vetemjöl och havregryn till en smuldeg. Lägg 6 äpplen i smorda portionsformar, spara ett till dekoration. Pudra över lite råsocker, kanel och kardemumma samt täck med smuldegen. Ställ in äppelpajerna i mitten av ugn-en och grädda tills degen fått en ljusbrun färg, cirka 10–15 minuter.

Dekorera med färska äppelklyftor, kolasås och pudra över kanel.

Äppelpaj med salt kolasås.
Äppelpaj med salt kolasås.

Av: Isabelle Olander
Foto: Lena Grenfelt
Recept: Filippa Löf-Ersson
Assistent: Emma Nilsson, Kevin Trandem

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons