Äppelpaj med salt kolasås
6 personer
Tid: 40 minuter + 4 timmar för såsen
Äppelpaj:
100 g smör
2 msk socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
7 äpplen (skalade, urkärnade och skivade)
2 msk råsocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
Salt kolasås:
1 burk kondenserad mjölk
4 msk grädde
flingsalt
Gör så här:
Börja med kolasåsen, som tar lite tid. Täck en oöppnad burk med kondenserad mjölk med vatten och koka i 3–4 timmar under lock i en gryta med vatten. Burken måste vara täckt med vatten hela tiden annars kan burken explodera. Öppna och rör i 3–4 msk grädde, beroende på vilken konsistens du vill ha samt 2 nypor flingsalt. Förvara såsen i en plastburk med lock i kylen.
Sätt ugnen på 200°. Mixa smör, socker, vetemjöl och havregryn till en smuldeg. Lägg 6 äpplen i smorda portionsformar, spara ett till dekoration. Pudra över lite råsocker, kanel och kardemumma samt täck med smuldegen. Ställ in äppelpajerna i mitten av ugn-en och grädda tills degen fått en ljusbrun färg, cirka 10–15 minuter.
Dekorera med färska äppelklyftor, kolasås och pudra över kanel.
Av: Isabelle Olander
Foto: Lena Grenfelt
Recept: Filippa Löf-Ersson
Assistent: Emma Nilsson, Kevin Trandem