Äppelkaka med äppelsorbet
25 maj, 2022
AvLuisa Lorang
Äpplen måste vara världens bästa frukt – här är beviset! Baka en äppelkaka med tillhörande äppelsorbet.
Annons
Äppelkaka med äppelsorbet
Härlig dessert där äpplena används både i kaka och till sorbet.
6 portioner
Du behöver:
40 g mandlar
150 g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
1 ½ dl (150 g) strösocker
1 lime, rivet skal
2 ägg
1 dl (60 g) vetemjöl
Äppelsorbet:
1 kg äpplen
6 dl (600 g) strösocker
1 liter vatten
125 g glukossirap
½ dl färskpressad limesaft
3 färska kaffir lime-blad
Till servering:
Florsocker
1 näve citronmeliss
Gör så här:
- Skala, kärna ur äpplena och släng kärnhusen. Skär äpplena i klyftor. Koka upp äpplen, socker, vatten, glukossirap, limesaft och limeblad i en kastrull över svag värme, i 30 minuter. Stäng av värmen och låt stå och dra i ytterligare 30 minuter.
- Sila genom en silduk, låt vätskan droppa utan att du vrider eller kramar ur saften. Låt lagen kallna i kylskåpet. Lägg undan 1 ½ dl av äpplena till kakan. Spara de övriga kokta äpplena och ät som topping på gröt eller yoghurt till frukost.
- Kör den kalla lagen i en glassmaskin eller låt stå i frysen i minst 5 timmar före servering.
- Värm ugnen till 185° varmluft. Hacka mandlarna fint. Vispa upp mandelmassa och smör med elvisp. Tillsätt hackade mandlar, socker och finrivet limeskal. Vispa igen. Tillsätt ägg och mjöl och vispa en sista gång.
- Fyll en smord bakform, ca 20 cm i diameter, med smeten. Tryck ner de sparade äppelklyftorna från glasstillverkningen i smeten. Grädda i ugnen i 25–35 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.
- Strö lite florsocker över kakan och servera med äppelsorbet och lite citronmeliss.
Foto: Columbus Leth
Annons