Äppelkaka med kolasås och havrecrunch
06 sep, 2022
AvCecilia Fahlström
Vår maxade äppelkaka har en tunn kakbotten och knaprig havrecrunch, sen toppas hela kalaset med kolasås!
Annons
Äppelkaka med kolasås och havrecrunch
Maxat gott med tunn kakbotten, knaprig topping och så kolasås som kronan på verket.
8 portioner
Annons
Du behöver:
120 g smör
50 g (½ dl) socker
¼ tsk salt
125 g (2 dl) vetemjöl
Äppelfyllning:
4 stora äpplen
40 g (¾ dl) vetemjöl
40 g (½ dl) strösocker
1 tsk malen kanel
¼ tsk malen muskotnöt
Havrecrunch:
80 g (2 dl) havregryn
140 g (1 ¾ dl) farinsocker
1 tsk kanel
60 g (1 dl) vetemjöl
¼ tsk salt
60 g mandel
120 g smör
Kolasås:
150 g (1 ½ dl) strösocker
70 g smör
¾ dl vispgrädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160°. Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper.
- Smält smöret, blanda ner socker och salt. Tillsätt mjöl och rör till en jämn smet, bred ut i formen och förgrädda 15 minuter.
- Äppelfyllning: Skala äpplena och skär dem i ½ cm tjocka klyftor. Blanda mjöl, socker, kanel och muskot i en skål och vänd ner äpplena. Lägg dem på den förgräddade kakbotten, tryck ner dem litegrann.
- Havrecrunch: Blanda havregryn, farinsocker, kanel, mjöl och salt. Hacka mandlarna grovt och vänd ner dem. Skär smöret i tärningar och arbeta ner dem. Fördela ovanpå äpplen/kakbotten i formen. Grädda i 175° i 30–35 minuter. Låt svalna lite och skär i bitar.
- Kolasås: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull under omrörning. Tillsätt smör och rör tills det smält. Tillsätt grädden och låt puttra i 1 minut, häll upp i en kanna och servera till kakan.
Foto: Stine Christiansen
Annons