Äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm
10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Sväng ihop en lätt och snabb äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm. En efterrätt passande för alla tillfällen!
Annons
Äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm
Supersnabb och god dessert.
4 portioner
Du behöver:
4 syrliga äpplen
½ vaniljstång
30 g ( dl) strösocker
½ dl vatten
2 msk färskpressad citronsaft
8 småkakor, exempelvis drömmar eller kolakakor
Vaniljkräm:
½ vaniljstång
1 msk florsocker
2 ½ dl vispgrädde
Garnering:
25 g hasselnötter
Gör så här:
- Skala äpplena, ta bort kärnhusen och skär äpplena i tärningar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp äpplen, vaniljfrön, den tomma vaniljstången, socker, vatten och citronsaft i en kastrull.
- Låt sjuda i 5–10 minuter tills äpplena är lättkokta. Kompotten ska vara som gröt, men ändå med synliga äppelbitar i. Låt svalna och kasta den tomma vaniljstången.
- Vaniljkräm: Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och mosa dem tillsammans med florsocker. Mät upp grädde och vaniljsocker i en skål och vispa till mjukt skum med en elvisp.
- Varva äppelkompott, krossade kakor och vaniljkräm i fyra portionsglas. Garnera med grovhackade hasselnötter och servera omedelbart.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
Annons