Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Äpple- och hasselnötsbröd

01 jun, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1 bröd

Tid: 15 minuter + 1 timme och 15 minuters jäsning + 30 minuter i ugnen

Lättbakat bröd som är perfekt till ost. Godast nybakat förstås, men kan också frysas.

4 dl vatten (ljummet)

25 g jäst

6 dl vetemjöl

5 1/2 dl rågsikt

1 msk ljus sirap

1 msk salt

2 dl hasselnötter (grovhackade)

2 äpplen (skalade, urkärnade och hackade)

Till garnering:

1 dl pumpakärnor + lite rågsikt

Lös upp jästen i det ljumna vattnet och blanda ner vetemjöl, rågsikt, sirap och salt. Kör degen 5 minuter i degblandare, eller knåda för hand i 10 minuter. Tillsätt hasselnötter och äppelbitar och kör ytterligare några sekunder. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat underlag och forma till ett runt bröd. Lägg det på en smord plåt, pensla med vatten och strö över pumpakärnor och lite rågsikt. Jäs i 45 minuter till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225°. Snitta brödet med en vass kniv. Grädda i cirka 30 minuter.

Annons