Arancini med tomatsås – så gör du frasiga risottobollar
14 apr, 2023
AvLouisa Lorang
Arancini är friterade risottobollar och det är precis lika gott som det låter! Godast blir de i sällskap med en god tomatsås.
Annons
Arancini med tomatsås
Len risotto under gyllene, frasigt skal är gudagoda munsbitar.
6 portioner
Annons
Du behöver:
300 g risotto, kall
1 boll färsk mozzarella, 125 g
1 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl ströbröd el panko
Olivolja till stekning
Tomatsås:
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja till stekning
1 näve färsk basilika
1 frp hackade tomater, 400 g
Salt och peppar
1 nypa strösocker
Gör så här:
- Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en kastrull och stek lök och vitlök tills det är genomskinligt men inte har tagit färg. Skölj och hacka basilikan och vänd ner i kastrullen. Tillsätt hackade tomater och låt puttra 5–10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker. Mixa ev med stavmixer.
- Rulla risotton till golfbollsstora bollar. Tryck in en liten bit mozzarella i mitten och rulla igen. Fortsätt tills all risotto är rullad.
- Fördela mjöl, ägg och ströbröd i tre olika skålar. Vänd bollarna i först mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Hetta upp rikligt med olja – gärna 2 cm – i en kastrull och stek risottobollarna runt om tills gyllene och frasiga. Låt rinna av på galler.
- Servera de nystekta risottobollarna med tomatsås och ev blandad sallad.
Foto: Rikke Westesen
Annons