Krämig svamp-risotto med fänkål
06 sep, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvLouisa Lorang
Svamp-risotto är en rätt som osar lyx men bara för det måste den inte vara dyr att göra. Omsorgsfull tillagning är allt som krävs.
Annons
Krämig svamp-risotto med fänkål
Lyxen i risotto ligger inte i dyra råvaror utan i en omsorgsfull tillagning. En perfekt konsistens gör att gästerna känner sig bortskämda.
4 portioner
Annons
Du behöver:
2 schalottenlökar
1 stånd fänkål
1 ½ msk olivolja, till stekning
400 g risottoris
1 dl vitt vin
1 liter färdig grönsaksbuljong
300 g svamp
1 msk smör, till stekning
2 nävar slätbladig persilja
25 g parmesan
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
25 g parmesan
½ ekologisk citron
Slätbladig persilja
Gör så här:
- Skala och hacka schalottenlöken fint. Ansa fänkålen och skär i små tärningar. Fräs lök och fänkål i olja några minuter tills det blir klart och mjukt. Tillsätt ris och rör om väl i pannan.
- Tillsätt vitt vin och låt koka upp. Tillsätt buljongen, cirka 1 dl i taget, och rör ner i pannan tills vätskan absorberats. Fortsätt så med buljong tills all vätska är slut och riset är mjukt men fortfarande har lite kärna kvar.
- Rensa svampen och skär i halvor eller kvartar, beroende på storlek. Stek i smör på hög värme i cirka 2 minuter, tills de är gyllene. Skölj och finhacka persiljan (spara lite till garnering). Rör ner stekt svamp, persilja och finriven parmesan i risotton och smaka av med salt och generöst med nymalen peppar.
- Servera risotton rykande varm i djupa tallrikar. Toppa med finriven parmesan, finrivet citronskal och hackad persilja.
Foto: Columbus Leth
Annons